Ova kuhinjska greška može biti jednako opasna kao i jedenje sirovog mesa
Većina kuhara svjesna je važnosti sanitarnih uvjeta pri rukovanju sirovim mesom, ali nepoduzimanje sličnih mjera opreza s drugim proizvodima može biti jednako opasno.
Podaci o javnom zdravstvu potvrđuju da su voće i povrće u SAD-u posljednjih godina povezani s više bolesti koje se prenose hranom nego životinjski proteini, pri čemu su proizvodi često kontaminirani patogenima koji se prirodno nalaze u tlu, pokupljeni duž opskrbnog lanca ili u našoj kuhinji, piše NY Post.
Ovi organizmi mogu dovesti do teških zdravstvenih stanja, uključujući trovanje hranom i smrtonosne infekcije.
“Uvijek pretpostavljajte da proizvodi mogu biti prekriveni patogenima”, nedavno je za HuffPost rekao Darin Detweiller, izvanredni profesor na Sveučilištu Northeastern.
Bez obzira na to što je na jelovniku, čišćenje površina, alata i sastojaka važni su koraci za očuvanje sigurnosti i zdravlja prilikom pripreme obroka.
Prvo operite ruke
Svatko bi trebao znati kako temeljito oprati ruke nakon pandemije covida-19, ali evo podsjetnika:
Navlažite ruke čistom, tekućom vodom i nanesite antibakterijski sapun. Sapunom namažite nadlanice, između prstiju i ispod noktiju.Trljajte ruke najmanje 20 sekundi ili otprilike dok dvaput otpjevate “Sretan rođendan”. Dobro isperite ruke. Obrišite ruke čistim ručnikom ili ih osušite na zraku. Zatim operite proizvode. Nakon što izvadite sve svoje sastojke, najvažniji korak je pravilno oprati sve proizvode pojedinačno, prema uputama Uprave za hranu i lijekove.
Za proizvode s kožom koja se namjerava odbaciti, operite ih prije guljenja. To sprječava da prljavština i klice izvana prodru unutra.
Voće i povrće treba držati pod laganom tekućom vodom dok obrađujete površinu rukama ili određenim pilingom samo za proizvode, ne ostavljajući ni mrlju prljavštine.
Nemojte preskočiti ni dinje s debelom korom, citruse ili glavice zelene salate i kupusa. Sve ih je potrebno isprati prije uklanjanja vanjskih slojeva. Na kraju upotrijebite drvenu dasku za rezanje. Vjerovali ili ne, drvene daske za rezanje najprikladnija su opcija za sjeckanje namirnica nakon odlaska na tržnicu, prema Julianu Bondu, izvršnom kuharu i potpredsjedniku Pacific Institute of Culinary Arts.
“Drvene ploče imaju prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći da vaši proizvodi budu sigurniji. Osim toga, nježni su prema vašim oštricama noževa, čuvajući njihovu oštrinu,” rekao je Bond za Huff Post.
Nakon što je priprema gotova, operite dasku sapunom i ostavite u dobro prozračenom prostoru da se osuši prije ponovne upotrebe. Nikada je ne stavljajte u perilicu posuđa jer toplina može oštetiti dasku i pustiti više klica, piše Bon Appétit. Njihovi kuhari idu i nekoliko koraka dalje kako bi osigurali higijenske i dugotrajne drvene ploče pa preporučuju tretman uljem, nanošenje premaza voskom te redovito poliranje i poliranje.
(TIP/Izvor: N1/Foto: Pixabay / Ilustracija)
Pa samo će se radno vrijeme produžiti opet...i opet političari ne čitaju zakon...ako se ovo usvoji...mora se mijenjati zakon o…