Foto: U Tuzli održana “EKO romobilijada”

Udruženje „Centar za socijalne inovacije“ u saradnji sa OŠ „Miladije“ organiziralo je kampanju promocije urbane ekološki održive i bezbijedne mobilnosti pod nazivom “EKO romobilijada”.

Kampanja je organizira u okviru projekta „Ekološki održiva i bezbijedna urbana mobilnost djece sa E-romobilom“, u cilju upoznavanja učenika škole i šire javnosti o važnosti korištenja ekološki prihvatljivih i alternativnih oblika mobilnosti poput E-romobila, bicikla i drugih ekološki održivih oblika mobilnosti, pravilnog ponašanja djece u saobraćaju sa električnim romobilom i biciklom, te izgradnji urbane kulture mobilnosti.

Moto javne kampanje je „Vozimo sigurno ali ekološki održivo“.

Svijet u kojem žive naša djeca karakterizira povećana mobilnost ljudi i sve veće zagađenje našeg životnog prostora. Bezbijednost djece u saobraćaju je svakako na prvom mjestu, ali i briga za životnu sredinu ne smije zaostajati, jer naše neodržive navike u saobraćaju snažno utiču na zdravlje i životnu sredinu djece. Kako bi zaštitili našu djecu ali zaštitili i našu planetu, moramo ih učiti pravilnom ponašanju u saobraćaju i podsticati ih da koriste ekološki prihvatljiva prevozna sredstva.

S tim u vezi organizirane su edukativne radionice za djecu o sigurnosti u saobraćaju i ekološko održivoj mobilnosti, a koje su realizovali nastavnici osnovne škole “Miladije”. U okviru radionica “Ekološki prihvatljiva i bezbijedna mobilnost sa E-romobilom” djeca su  imala priliku da se praktično upoznaju sa osnovnim saobraćajnim pravilima i saobraćajnoj kulturi, pravilima učešća u saobraćaju sa električnim romobilom i biciklom, te podizanju svijesti kod djece o potrebi odgovornijeg pristupa životnoj sredini primjenom ekološki prihvatljivih oblika mobilnosti.

Kampanju promocije urbane ekološki održive i bezbijedne mobilnosti “EKO romobilijada” finansijski su podržali Grad Tuzla i Ministarstvo saobraćaja, trgovine i turizma Tuzlanskog kantona.

(TIP)