Gradonačelnik Lugavić prisustvovao radionici o klimatskom i energetskom konceptu za lokalne zajednice

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić u utorak je u Hotelu Salis u Tuzli,  prisustvovao radionici posvećenoj uspostavljanju klimatskog i energetskog koncepta u lokalnim zajednicama. Radionica, koju je organizovalo Udruženje za razvoj NERDA u saradnji sa Dunavskim uredom u Ulmu, Udruženjem Evropska energetska nagrada i Agencijom za zaštitu klime i energiju Baden-Württemberg GmbH, uz podršku ministarstva Baden-Württemberga, ima za cilj unaprijediti energetsku i klimatsku politiku na lokalnom nivou.

Fokus je na predstavljanju koncepta i mogućnosti primjene Evropske energetske nagrade (EEA), koja podržava lokalne vlasti u uspostavljanju interdisciplinarnih pristupa planiranju i implementaciji efikasnih mjera energetske i klimatske politike. Ova inicijativa promoviše racionalno korištenje energije i povećanu upotrebu obnovljivih izvora energije.

Gradonačelnik Lugavić, pozdravio je učesnike radionice, te je uputio poziv na aktivno učešće u razvoju klimatske i energetske politike na lokalnom nivou, jer stručnost i liderstvo jedinica lokalnih samouprava igraju ključnu ulogu u stvaranju održivih rješenja za unapređenje energetske efikasnosti na lokalnom nivou.

U drugom dijelu radionice poseban akcenat stavljen je na regionalno važne teme kao što su: gradski/općinski/opštinski koncepti i strategije, energetika i vodoprivreda, lokalna proizvodnja energije na teritoriji gradova i općina i umirivanje saobraćaja.

Radionici su, osim gradonačelnika, općinskih načelnika, prisustvovali i relevantni predstavnici lokalnih vlasti zaduženih za stambeno komunalne poslove, transport i zaštitu okoliša, kao i regionalni proizvođači energije i predstavnici razvojnih agencija.

(TIP)