Zašto Mirsad Kukić još nije saslušan u Tužilaštvu TK? Isplivao snimak, kako su ‘završeni’ vijećnici preletači?!

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi intenzivnu istragu zbog trgovine uticajem protiv vijećnika Općinckog vijeća Banovići Nermina Kovačevića i Adnana Okanovića te Mirsada Kukića, a po krivičnoj prijavi općinskog načelnika dr. Bege Gutića.

Prošlo je više od dva mjeseca od kada su dvojica bivših vijećnika iz Stranke demokratske akcije (SDA) Nermin Kovačević i Adnan Okanović saslušani u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK), po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a nakon što su se odmetnuli od matične stranke, formirajući novu većinu sa Pokretom demokratske akcije (PDA) u Općinskom vijeću Banovići.

Iako je Mirsad Kukić jedan od osumnjičenih u navedenoj prijavi, isti još nije saslušan u Tužilaštvu. Po ko zna koji put izbjegava saslušanje zloupotrebljavajući svoju potencijalnu bolest. Ista mu nije predstavljala problem da se pojavljuje na sastancima Trojke.

Na društvenim mrežama su objavljeni dokazi koji su dostavljeni Tužilaštvu uz prijavu vezanu za trgovinu uticajem. Riječ je snimku razgovora Nermina Kovačevića iz kojeg se vidi da je to puno ozbiljnija afera od afere ‘Asim’, pa se postavlja pitanje: ‘Zbog čega je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona pasivno u ovom slučaju?’.

Imajući u vidu da se radi o djelu visoke korupcije, nameće se pitanje zašto istraga tako dugo traje i zašto Tužilaštvo TK, kad već postoji instrument privođenja (dovođenja), nije osiguralo davanje izjave Mirsada Kukića, jednog od osumnjičenih?

Kovačević i Okanović prilikom izlaska iz MUP-a TK nakon saslušanja

U snimku se, između ostalog, može čuti Kovačević koji objašnjava kako je došlo do razgovora s Kukićem te detalje razgovora.

  • Poče mi provlačit kroz uši, imaš neleglanih radnji, nije dobro što radiš, ako hoćeš da pričamo sad otvoreno, kao da te zaštitim jer možeš nadrljat. Kontam ovako privatno me negdje klapio, je**ji ga, svašta se radi, pa šta konkretno, pa kao razmisli o svemu – priča detalje razgovora Kovačević.

Dalje, kako je objavljeno na društvenim mrežama, pojašnjava da je pokušao da mu Kukić otvoreno kaže s čim mu prijeti.

  • I tako priča znaš, ta obavještajna, vako nako, podaci prisluškivanja, ovo ono i kao sad ono sugeriše meni da me ima u džepu, reko vidi, ako imaš evo javi mi danas, sutra, večeras, donesi da vidim konkretno i uslovi me i uslovi me i je**em reko i tebe i Begu da izvineš, reko ja ću dati ostavke i hrvajte se vas dvojica – govori Kovačević.

Potom nastavlja.

  • Ja, ja reko eto hajd okej, eto opoziv, ko će reko Begu ba oboriti? Kaže on meni: Ti. Reko: Ja? Reko hajd ti, kaže nemoj da se ponižavamo, ja sam mog’o biti državni ministar, a sad da budem načelnik… Ja kažem vidi, ja cijenim tvojih 11 u ekipi, prošli ste, pali ste i niste popustili, reko mislim da i vi nas trebate cijeniti, da smo 11:11 i nećeš nas moći sad okrenut, kaže tebe sad prvog, a kao to je završeno već – kazao je, između ostalog, Kovačević.

(TIP/Izvor: Hayat.ba/H.V.)