Rukovodstvo Inžinjerske komore Federacije BiH na sastanku s premijerom Nikšićem

Rukovodstvo Inžinjerske komore Federacije BiH na čelu sa predsjednicom Sanelom Klarić i potpredsjednikom Edvinom Škaljom održalo je sastanak s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Premijeru je prezentiran rad Inžinjerske komore od osnivanja do danas, a informisan je i o osnovanih 14 matičnih sekcija inžinjera i blizu 1.000 inžinjera učlanjenih u Komoru.

Inžinjerska komora FBiH je premijeru i Vladi Federacije BiH stavila na raspolaganje sve svoje resurse, prije svega stručnu savjetodavnu podršku u procesu EU integracija, podršku za projekte i aktivnosti koje vodi Vlada Federacije BiH.

Nikšić je iskazao zadovoljstvo postojanjem organizacije koja okuplja veliki broj stručnih ljudi i rado prihvatio da Inžinjerska komora Federacije sa inžinjerima učestvuje u budućem rješavanju značajnih pitanja.

Na sastanku se razgovaralo i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koji je na dnevnom redu Parlamenta FBiH.

Klarić je iznijela stav Inžinjerske komore FBiH da formiranje Komore inženjera u građevinarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koje je predviđeno u Nacrtu zakona, neće regulisati oblast na način usklađen sa evropskim normama, već će dodatno raslojiti inžinjersku struku.

Inžinjerska komora Federacije BiH predložila je Vladi Federacije BiH da se poduzmu aktivnosti, te podrži inicijativa za donošenje Zakona o inžinjerskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se osigurao razvoj, usavršavanje i umrežavanje nekoliko hiljada inžinjera u FBiH prema najboljim praksame EU.

Nikšić i rukovodstvo Inžinjerske komore Federacije BiH usaglasili su zajednički stav u cilju iznalaženja rješenja za navedenu problematiku kako bi došli do najboljeg rješenja za sve inžinjere u Federaciji BiH, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

(TIP/Izvor: Fena)