Poljoprivrednici blokirali granični prelaz Orašje

Poljoprivrednici su u Orašju blokirali granični prijelaz. Podsjećamo, stotinjak poljoprivrednih proizvođača, članova Udruge poljoprivrednika „Orašje“, blokiralo je u četvrtak magistralnu cestu Orašje – Tuzla. Na ovaj potez su se odlučili zbog brojnih problema s kojima se suočavaju uoči jesenje sjetve.

– Izdvojit ću glavne probleme, a najveći koji nas je „potjerao“ s njiva na cestu je federalna potpora u proizvodnji pšenice. Za ovogodišnji urod obećane su potpore od 400 do 600 maraka po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, mi se nećemo maknuti odavde – poručio je predsjednik Udruge poljoprivrednika „Orašje“ Perica Marošević.

Kako jučer nisu dobili  odgovor od Federalnog ministarstva poljoprivrede jutros su blokirali Granični prijelaz Orašje. U međuvremenu je u Posavinu stigao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Drago Živković iz Kostrča, koji se bavi proizvodnjom pšenice, ječma, soje i kukuruza, kazao je kako su ugrožena brojna gazdinstva u Posavini.

– Došli smo tražiti pomoć od Federacije, jer na ovakav način nećemo opstati, pogotovo mala obiteljska gospodarstva koja će se jako brzo ugasiti, a poljoprivreda će potpuno nestati s ovih prostora. Jesenska sjetva je na pragu i probat će se ići na kulture koje zahtijevaju manja ulaganja, npr. soja, mada i za nju nemamo novaca da obavimo jesensko oranje. Što se tiče sjetve pšenice i ječma, sredstava za to nemamo, možda samo za osobne potrebe i ovdje ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva. Jednostavno drugi način i izlaz ne vidimo i mi smo primorani na ovo – poručio je Živković.

Anto Čaktaš iz Vojskove, iz Udruge poljoprivrednika „Žito“, upozorio je kako je krajnje vrijeme da država pomogne poljoprivrednicima.

– Bez obzira odakle su poljoprivrednici, Orašje, Odžak, Semberija, Bužim, svi imamo isti problem. Ova godina je posebno loša za nas, prvo smo loše prošli sa pšenicom, a kasnije i olujno nevrijeme učinilo je svoje s ostalim ratarskim kulturama. Država tu nema nekog interesa da nam pomogne i nama ništa drugo ne preostaje nego da lagano radne mašine prodajemo i da idemo odavde – kazao je Čaktaš.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Radio Orašje)