Srbija: Opozicija zviždanjem i pjevanjem traži odluku o izborima i blokira rad sjednice

Poslanici Skupštine Srbije počeli su peto vanredno zasjedanje na kojem je trebalo da se razmatra 25 tačaka dnevnog reda, među kojima su rebalans budžeta, izbor ministra privrede, akcize, penzijsko i invalidsko osiguranje, upravljanje privrednim društvima u vlasništvu Republike. Međutim, kako su najavili iz dijela opozicije, opozicioni poslanici ometaju rad parlamenta sve dok ne dobiju odluku o raspisivanju izbora, javlja Radio televizija Srbije.

Poslanici dijela opozicije, kako su prethodno i najavili, ometaju rad parlamenta – ustali su iz poslaničkih klupa i pušu u pištaljke. To nazivaju blokadom sjednice parlamenta, dok ne dobiju odluku o raspisivanju izbora, kako je rekao Radomir Lazović, poslanik Zeleno-lijevog kluba.

Međutim, u toku je govor premijerke Ane Brnabić, koja se nadglasava sa poslanicima koji ometaju rad parlamenta dok ne dobiju odluku o raspisivanju izbora.

“Otkad smo najavili blokadu sjednice kao da hoćemo da detoniramo Skupštinu toliko je ovdje obezbjeđenja, ali nećemo, mi je branimo od nasilja, od pravnog nasilja koje Vi sprovodite svakog dana, koje Vaš predsjednik i Vaša  premijerka sprovode jer od kad se probude krše zakon”, izjavila je potpredsjednica Stranke slobode i pravde i šefica poslaničke grupe “Pravac Evropa” Marinika Tepić na današnjoj sjednici Skupštine obraćajući se predjsedniku Skupštine Vladimiru Orliću.

Tepić je naglasila da vlast sada pokušava da ispinuje da je opozicija ta koja želi da spriječi da majke dobiju novac za svoju djecu, da su oni ti koji žele da spriječe da penzioneri dobiju povećanje penzija.  “Ne, Vi ste ti koji to sprječavate, jer da ispunite  zahtjeve protesta “Srbija protiv nasilja” sve bi bilo u redu. Ne vidim u čemu je problem, ispunite zahtjeve građana Srbije, a Vi pokušavate zapravo da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo i  svim ovim finansijskim pokušajima zataškavanja problema i društvene i političke krize,  četiri mjeseca kasnije da stvorite sliku da je potpuno sve u redu, a ništa nije u redu! Nasilje je eksplodiralo nakon trećeg i četvrtog maja“, izjavila je Tepić.

(TIP/Izvor: federalna.ba/rts.rs/Foto: Screenshot)