Video: Republikanski lider se ponovo “zaledio” tokom govora

Lider republikanaca u američkom Senatu, Mitch McConnell, zabrinuo je ponovo u srijedu javnost kada se, kako se čini ponovo “zaledio” na više od 30 sekundi dok je razgovarao s novinarima u svojoj matičnoj državi Kentucky.

McConnell, 81, je na kraju otpraćen od strane osoblja, pokazuju snimci podružnice NBC News. Upitan za svoja razmišljanja o kandidaturi za reizbor 2026., McConnell se nasmijao i rekao: “Oh, to je…”, a potom se, kako se čini, ukočio.

Došavši do njega, pomoćnik ga je upitao: „Jeste li čuli pitanje, senatore? Kandidirati se za ponovni izbor 2026.?”

McConnell nije odgovorio. Pomoćnik je rekao: “U redu, žao mi je svima, trebat će nam minut.” Drugi pomoćnik je tiho razmijenio nekoliko riječi sa senatorom, koji je odgovorio: “U redu.” Prvi pomoćnik je postavio još jedno pitanje, rekavši: „Molim vas, govorite“.

Pomoćnik je glasno ponavljao pitanja u McConnellovo uho, a on je tiho uz zastajkivanje pokušao da odgovori. Nakon što mu je rečeno da je to pitanje o Trumpu, McConnell je rekao da neće komentirati predsjedničku utrku “na demokratskoj ili republikanskoj strani”.

Dvojica pomoćnika su zatim ispratila McConnella.

Incident se dogodio nešto više od mjesec dana nakon što se McConnell ukočio dok je razgovarao s novinarima u američkom Kapitolu u Washingtonu.

McConnell se tada vratio da odgovori na pitanja, rekavši da je bio “u vrećama pijeska” – što se odnosilo na primjedbe 80-godišnjeg predsjednika Joea Bidena, nakon što se spotaknuo i pao na Akademiji američkih ratnih snaga u Koloradu u junu.

Incident u Washingtonu pratili su izvještaji da je McConnell pretrpio više padova, uključujući jedan u martu koji je doveo do potresa mozga i frakture rebra, što ga je udaljilo od Washingtona.

McConnell je pozvao senatora Južne Dakote Johna Thunea, drugog republikanca u Senatu koji se smatra jednim od njegovih potencijalnih nasljednika, nakon događaja u srijedu. “Zvučao je kao i obično i bio je dobro raspoložen”, rekao je portparol Thunea Ryan Wrasse.

Zamrzavanje u srijedu uslijedilo je nakon što je McConnell održao 20-minutni govor ranije na događaju. Činilo se da mu je u tom dijelu programa ugodnije, raspravljajući o predstojećem rasporedu Senata i šaleći se u jednom trenutku da je njegov posao poput „čuvara na groblju. Svi su ispod tebe, ali niko ne sluša.”

Izabran u Senat 1984. godine, McConnell je postao republikanski lider 2006. Sada je lider Senata sa najdužim stažom u istoriji, stekao je reputaciju za nemilosrdne partizanske operacije, nezaboravno opisujući sebe kao “jačeg od mazge” kada je u pitanju zatrpavanje vrhovnog suda sa konzervativnim sudijama.

Pomoćnici su rekli da će McConnell ostati u svojoj ulozi republikanskog lidera do kraja svog mandata, 2026. godine. Ako bi napustio tu funkciju prije toga, njegovu privremenu zamjenu bi imenovao guverner Kentuckyja. Andy Beshear je demokrata, ali prema državnom zakonu se kaže da se mora birati iz užeg izbora iste. Demokrate drže Senat 51-49, a senatori će biti ponovo izabrani u državama koje vode republikanci sljedeće godine.

Javni incidenti koji uključuju McConnella i druge ostarjele političare, posebno 90-godišnju kalifornijsku demokratsku senatoricu Dianne Feinstein, potakli su rastuće mišljenje među javnim mnijenjem da je previše stranačkih lidera i velikana predugo odlagalo odlazak u penziju.

Biden je imao 78 godina kada je inaugurisan kao predsjednik, najstariji ikada, a ako pobijedi na ponovnom izboru sljedeće godine na kraju svog drugog mandata imao bi 86 godina. U utorak je Guardian izvijestio da nova knjiga o Bidenovom predsjedništvu, zasnovana na pristupu njegovim savjetnicima od povjerenja, kaže da je Biden često pomoćnicima govorio da je umoran.

Nakon incidenta u Kentuckyju u srijedu, sekretarica za štampu Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, rekla je da bi Biden, senator iz Delawarea od 1973. do 2009. godine, poželio McConnellu dobro.

Biden je kasnije rekao novinarima da će pokušati da stupi u kontakt sa svojim “dobrim prijateljem” i da će mu “poželjeti dobro”. Glasnogovornik McConnell-a rekao je novinarima da je senator “trenutno osjetio vrtoglavicu” i da će se konsultovati sa doktorom prije sljedećeg događaja.

Dean Phillips, demokratski kongresmen iz Minnesote, kaže: „Za ime Boga, porodica, prijatelji i osoblje senatora Feinsteina i McConnella čine njima i našoj zemlji ogromnu, medvjeđu uslugu. Vrijeme je za ograničenje mandata za Kongres i vrhovni sud, i neke osnovne ljudske pristojnosti.”

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian)