Brojni izazovi u TK pred novu školsku godinu

S velikim oprezom u Tuzlanskom kantonu se ulazi u novu školsku godinu, nakon što je u jednoj školi na području ovog kantona učenik pucnjem iz pištolja teško ranio nastavnika.

Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o odobravanju 800 tisuća maraka da se u ovoj godini riješi fizička i tehnička zaštita u školama što garantira određenu sigurnost. No, ključno je pitanje, je li to adekvatna mjera za djecu koja su sklona nasilju?

Svi s velikom brigom i strepnjom dočekuju novu školsku godinu u Tuzlanskom kantonu, jer se ovdje još uvijek itekako govori o posljednjem slučaju kada je dječak s nepunih 14 godina naoružan ušao u školu, pucao i teško ozlijedio nastavnika engleskog jezika. U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona za BHRT kažu da je ovaj nemili događaj promijenio određene prioritete u cijelom obrazovnom sustavu.

˝Mi smo pokušali kroz određene konkretne korake intenzivirati suradnju između roditelja i škole. Jednostavno, svi se moramo zapitati i malo više posvetiti svojoj djeci. Mislim da su djeca dosta prepuštena sebi, utjecaj je društvenih medija koji danas itekako oblikuje nas i našu djecu. Svi to moramo staviti pod nadzor˝, izjavio je direktor pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.

U Tuzlanskom kantonu sada će svaka osnovna i srednja škola imati fizičku i tehničku zaštitu, odnosno čovjeka zaštitara i alarmne sustave za metale. Međutim, jačanja ljudskih resursa u školama za sada nema. Neće biti zaposleni socijalni pedagozi koji su najpozvaniji i najstručniji da prepoznaju poremećaje ponašanja kod djece.

˝Od početka školske godine neće biti osoba u sistemu obrazovanja u vezi s tim, ali radimo i s drugim nivoima vlasti kako bismo osigurali da službe u školama budu jače. Mi smo i do sada imali neku vrstu zaštite, ali financirane od strane roditelja, ta fizička zaštita. Sada će to biti financirano od strane Kantona˝, istakao je ministar nauke i obrazovanja TK Ahmed Omerović.

Ovakve sigurnosne mjere svakako su važne, ali nisu rješenje, smatraju stručnjaci čije je prisustvo među djecom u školama, posebice onom koja pokazuju ružno i nasilno ponašanje, itekako važno. Međutim, zapošljavanje socijalnih pedagoga je planirano nekada naknadno.

Opširnije u prilogu: 

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Maja Nikolić)