Imamović: Na godinu dana ukinuti taksu koju plaćaju aviokompanije

Komisija za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH održala je u ponedjeljak sjednicu na kojoj je jednoglasno donesena odluka da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH predlaže Vijeću ministara BiH i Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) da se poštujući zakon i druge propise na period od godinu dana obustavi primjena odluke o visini naknade koju plaćaju operateri  aviona po prevezenom putniku i toni prevezenog tereta u odlasku sa aerodroma u BiH, potvrdio je za TIP predsjednik  Komisije, Jasmin Imamović (SDP).

˝Za to vrijeme da se urade neophodne analize u saradnji sa Ministarstvom prometa i komunikacija BiH i Direkcijom za civinom zraklopovstvo BiH kako bi se došlo do najadekvatnijeg rješenja. Ukoliko  Zastupnički dom to sutra izglasa na 12 mjesci će biti ukinute takse za koje su kazali da su neki od  razloga zašto niskobudžetne aviokompanije napuštaju Međunarodni aerodrom u Tuzli, ali i druge aerodrome. To je ono što državni nivo vlasti može uraditi. Sve drugo je u nadležnosti aerodroma i njihovih osnivača, tj. vlasti u kantonima˝, istakao je Imamović za TIP.

Sastanku Komisije za saobraćaj i komunikaciju Parlementarne skupštine BiH su prisustvovali i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, rukovodstva aerodroma u Bosni i Hercegovini i direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine Čedomir Šušnjar.

(TIP/Foto: FB)