Najfinija na svijetu: Recept za pitu sa šunkom i sirom koju uopće nije problem napraviti

Jednostavni sastojci čine najbolje kombinacije okusa, a spoj hrskavog tijesta i kremastog nadjeva malo koga može ostaviti ravnodušnim. Jedan je od takvih recepata i onaj za francusku pitu sa sirom, šunkom i vrhnjem koja nastaje brzo i jednostavno, a oduševit će i velike i malene. Tradicionalni quiche lorraine mnogi nazivaju najfinijom pitom na svijetu, a u nastavku možete pronaći recept.

Pita sa šunkom i sirom – sastojci:

Za tijesto:

  • 150 g oštrog brašna
  • 100 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • pet žlica vode
  • žlica soli

Za nadjev:

  • 200 g šunke
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g ribanog sira
  • 3 jaja
  • sol
  • papar

Pita sa šunkom i sirom – priprema:

  1. Pripremite prhko tijesto. Sjedinite oštro i glatko brašno, dodajte sol i maslac narezan na kockice te malo vode. Kratko zamijesite prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. Okrugli kalup premažite maslacem pa utisnite tijesto.
  3. Šunku narežite na kockice.
  4. Pomiješajte jaja, vrhnje za kuhanje, naribani sir i začinite po želji.
  5. Na tijesto stavite kockice šunke pa prelijte smjesom jaja, vrhnja i sira. Lagano kalupom lupite o stol kako bi se smjesa poravnala.
  6. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  7. Poslužite toplo ili hladno.

Savjet:

  • Ako u hladnjaku imate sastojke koje biste rado potrošili, u ovu ukusnu pitu možete dodati što god poželite. Odlično se slaže i s raznim povrćem, poput poriluka, tikvica i špinata, a šunku možete zamijeniti i s pancetom. Sve što trebate učiniti jest željeni sastojak dodati u smjesu jaja i vrhnja.
  • Ako ne želite mijesiti prhko tijesto, možete ga zamijeniti kupovnim lisnatim tijestom, piše Zadovoljna.hr.

(TIP/Foto: Getty Images)