Foto: Dr Edhem Čustović organizovao posjete kompanijama i interakciju sa inženjerima u Tuzli za tri entuzijastičana srednjoškolca

Nikada ne možete podcijeniti važnost izlaganja mladih ljudi nevjerovatnom inženjerskom radu u Bosni i Hercegovini  kao sredstva da ih motivirate i otvorite im oči za nove mogućnosti, napisao je dr Edhem Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

Organizovao je nekoliko posjeta kompanijama i interakciju sa inženjerima u Tuzli za tri entuzijastičana srednjoškolca.

˝Dalal Odobašić i Ajla Nezirović iz Lukavca i Avdan Hodžić iz Stupara pridružili su mi se u DKR German Center for Robotics (Njemački centar za robotiku) i Semblie (kompanija za razvoj hardvera i softvera) kako bi naučili o robotici, automatizaciji, elektronici, mehaničkom dizajnu i IT u praksi. Imali su priliku vidjeti neke od nevjerovatnih inženjerskih i projektantskih kompanija u Tuzli koje poduzimaju za globalno tržište. Sva tri studenta su otišla inspirisani i mogu reći da su predstavnici kompanije podjednako uživali u interakciji sa mladim talentima˝, naveo je Čustović.

Prema njegovim riječima, obje kompanije blisko sarađuju sa fondacijom Bosnia & Herzegovina Futures Foundation kako bi mladim ljudima pružili stvarne mogućnosti da uče i rade  u Tuzli.

˝Naša fondacija ima partnerstva sa više od 50 kompanija u BiH i mnogim drugima u inostranstvu kako bi pružala mogućnosti našim stipendistima da budu najbolja verzija sebe˝, zaključio je Čustović.

Podsjećamo, Edhem Eddie Čustović je kao sedmogodišnji dječak, s roditeljima i bratom, iz Tuzle stigao u Švicarsku pa u Australiju, gdje se tokom školovanja opredijelio za svijet nauke, tehnike, inovacija. U ovoj oblasti je postigao izuzetne rezultate u svjetskim razmjerama ali nikada nije zaboravio Bosnu i Hercegovinu iz koje je potekao. Osnovao je fondaciju koja pomaže mladim ljudima pod nazivom B&H Futures Foundation. Danas radi kao profesor na prestižnom La Trobe univerzitetu u Melbourneu

(TIP/Foto: FB)