Sve češće visoki zvaničnici zaobilaze zvanične institucije BiH?

Predsjednik Republike Hrvatske čest je gost u našoj zemlji, ali na području Hercegovine. Ovaj nosilac vlasti u Hrvatskoj uveo je politički običaj još kao premijer da zaoblizi glavni grad Bosne i Hercegovine. Prečesto visoki zvaničnici, prvenstveno predsjednici susjednih država, dolaze u posjetu Bosni i Hercegovini, ali zaobilazeći njene zvanične institucije i kolege iz Predsjedništva BiH. U većini to rade zbog njihovih privatnih interesa. Protokolarne posjete izostaju, te tako godinama svjedočimo pokušajima negiranja institucija BiH, njenog suvereniteta i integriteta.

Kao predsjenik Republike Hrvatske, Zoran Milanović nije boravio u zvaničnoj posjeti Predsjeništvu BiH, ali zato jeste u Širokom Brijegu. Istina, dijelom i zbog toga što je član Predsjedništva upravo Željko Komšić. Nije mu strano ni to da uručuje razna odlikovanja, poput najnovijeg uručivanja priznanja pripadnicima HVO-a. Oni koji poznaju politiku Milanovića kažu tek se zahuktava i njegove posjete će biti sve učestalije, naravno, opet u Hercegovini.

“Ovo što danas radi u Širokom Brijegu Milanović dio je njegove pripreme za predsjedničke izbore iduće godine. Vi znate da Hrvati u BiH koji su hrvatski državljani imaju pravo glasa. Njemu je cilj u narednom razdoblju što češće biti na područjima BiH pretežno ili dominanatno naseljenim Hrvatima kako bi za iduće izbore osigurao što veći broj glasova”, stava je politolog iz Zagreba Davor Gjenero. 

Iako interes prednjači, reći će naši sagovornici, neprihvatljivo je da funkcioneri iz susjednih država izbjegavaju susrete sa stvarnim nosiocima suvereniteta u ovoj državi. Stoga, BiH, kao država, ne bi trebala trpjeti ovakve upade na svoj teritorij. Primjer toga je i nedavni dolazak predsjednika Srbije u Prijedor. I nije to ništa novo, jer je ova praksa na sceni već trideset godina.

“Pokušavaju se negirati institucije BiH i sama BiH, nimalo slučajno mi smo od susjednih zemalja imali agresiju i sa jedne i sa druge strane i danas imamo pokušaj da se suverenitet i integritet dovedu u pitanje, a imamo i međunarodne faktore koji to podržavaju”, mišljenja je profesor međunarodnih odnosa Zlatko Hadžidedić.

Konkretne reakcije zvaničnika iz BiH na ovakve vrste posjeta nema. Pojedini vjeruju, iz razloga što Milanović uveliko vodi politiku konflikata i ne žele mu se zamjerati, a slično se ponaša i predsjednik Srbije.

“To vam dovoljno govori koliko je sama država BiH snažna i jaka, mnogo ozbiljnije stavari prolaze nesankcionisano kada je riječ i recimo o nekim sudskim postupcima i razgradnji države, secesionističkim nastojanjima određenih političkih lidera, a kamoli neke posjete stranih zvaničnika”, kaže politički analitičar Mladen Bubonjić. 

Nije nepoznanica ni da bh.lideri održavaju prijateljsko političke veze. Tako Milorad Dodik ima običaj sastati se ležerno upravo sa Milanovićem ili Vučićem na njihovim teritorijama. Analitičari će reći: vežu ih politike negiranja BiH ili pak podložnost ruskom uticaju i sopstvenim interesima.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Lejla Čeljo)