Potvrđena odluka o opozivu načelnika Srđana Mandića, on najavio tužbe

Današnja vlast, a nekada opozicija ili tek opozicija u nastajanju 2016. godine kritizirala je nekadašnju vladajuću, a sada opozicionu stranku kada je u pitanju stav prema Općini Centar. Ta općina je, podsjećamo, za lidera SDA bila vrijedna kao 10 drugih općina, kazao je to nakon održanih izbora 2016. godine. I zato je bio na meti kritika. Danas se Trojka upravo kao vladajuća stranka žestoko sukobila unutar sebe upravo zbog te iste Općine Centar. Ima nešto političko, očito, interesantno kada je ova općina u pitanju. I vrijedno. Vijećnici su, njih 16, odlučili i glasali za opoziv načelnika Srđana Mandića.

Saga koju su pokrenuli vijećnici NiP-a uz podršku SBB-a i pojedinih nezavisnih kandidata danas je dobila epilog. Naime, odbijen je Zahtjev za preispitivanje odluke o pokretanju opoziva načelnika čime su stvoreni uslovi da konačnu odluku o smjeni načelika donesu građani na referendumu.

“I pored činjenice da smo pružili priliku i podršku načelniku u proteklom periodu, stepen izvršenja budžeta je iznimno mali, novih projekata nema. Vrijeme je potrošeno na problematiziranje svega onoga što je radio prethodni načelnik u kontekstu da je sve bilo nezakonito”, navela je Senada Bosno, nezavisna vijećnica u OV Centar Sarajevo.

“Ovo stanje i odnos u Vijeću između većine i Mandića više će koštati Opštinu nego referendum. Mislim da građani trebaju da kažu ko je u pravu i na čijoj su strani”, rekao je Amer Kapo, šef Kluba vijećnika SBB-a u OV Centar Sarajevo.

Iznijeli su vijećnici i brojne druge optužbe, o kojima se govorilo i prethodnih dana. Između ostalog, netransparentno i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava, nepoštivanje građana, ali i neprimjeren odnos načelnika prema vijećnicima.

“Činjenica da je načelnik rekao da je osvojio 16-17 hiljada glasova i da će on sam raditi, to je dovoljna činjenica. I danas načelnika nema na sjednici, ovako je protekle dvije i po godine. On treba da odgovara građanima, mi smo građani”, poručio je Sejad Đozo, predsjedavajući OV Centar Sarajevo (NiP).

“Njegovo nepoštivanje, njegov obraćanje s govornice vijećnicama kao što je najstarijem vijećniku kolegi Katici rekao da je dosadan i ‘miran budi’, to je neprimjereno jednom načelniku”, naveo je Mehmed Muharemović, nezavisni vijećnik OV Centar Sarajevo.

Žustre rasprave, optužbe pojedinih vijećnika o načinu zapošljavanja, nepotizmu, prijetnja krivičnim prijavama i tužbama, kulminiralo je prozivkama da je sve ovo ishod lobiranja na nacionalnoj osnovi.

“Udaraj po svemu što je napravljeno i što nije napravljeno, sve da bi se skinuo načelnik koji radi od jutra do sutra, da bi mu se govorilo da pije, da je ovakav-onakav. Pa, ja sam došla u situaciju da vjerujem da je ovo sve zato što je čovjek Srbin”, izjavila je Amra Zulfikarpašić, nezavisni vijećnik u OV Centar Sarajevo.

“To apsolutno odbacujemo! Proveli smo ga kroz sve mahale, sjedio je u stotinu kuća, jedina partija koja mu je napravila javne skupove za vrijeme korone je bio NiP. Nijedan skup mu nisu napravili Sdp i Naša stranka”, istakao je Đozo.

Mandić s druge strane poručuje da neće odustati i da kreće u kampanju, ali najavljuje i krivične prijave protiv dojučerašnjih kolega.

“Ubijeđen sam da smo radili dobre stvari. Sve one optužbe koje sam čuo odbacujem, za neke će, sigurno, biti pokrenute krivične prijave, odnosno, tužbe za klevetu”, poručio je Mandić.

Danas je potvrđena i odluka o formiranju komisije koja će se baviti procedurom opoziva. Referendum će biti održan 17. septembra.

(TIP/Izvor: federalna.ba)