Može ići i u zamrzivač: Recept za parfe tortu koja podsjeća na sladoled

Rijetki su oni koji ljeti ne vože uživati u sladoledu, a mi vam donosimo recept za tortu koja podsjeća na sladoled zbog čega će također biti odličan izbor u ljetnim mjesecima.

Radi se o parfe torti po receptu Nataše Pralice koju je i ona sama jednom prigodom radila na velikim vrućinama, a gosti su dolazili po komad više kako bi se osvježili.

Riječ je o veoma ukusnoj, kremastoj torti koja se može staviti i u zamrzvač kada će stvarno biti kao sladoledna torta, prenosi Zadovoljna.hr.

Evo recepta.

SASTOJCI

Biskvit:

  • 3 jaja
  • 70 g šećera
  • 70 g brašna
  • 1 žlica kakaa
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • mlijeko za poprskati

Svijetla krema:

  • 80 g šećera
  • 250 ml vode
  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • 200 g bijele čokolade
  • 1 želatina
  • 200 ml vrhnja za šlag

Tamna krema:

  • 80 g šećera
  • 250 ml vode
  • 3 žumanjka
  • 2 jaja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 želatina
  • 200 ml vrhnja za šlag

Dekoracija:

  • 300 ml vrhnja za šlag

Priprema biskvita:

  1. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom.
  2. U drugu zdjelu dodajte bjelanjke i miksajte ih da dobijete čvrsti snijeg.
  3. Posebno pjenasto izradite žumanjke i šećer.
  4. Dodajte pripremljeno brašno i miksajte.
  5. Zatim dodajte malo izrađenih bjelanjaka, sjedinite mikserom.
  6. Dodajte ostatak bjelanjaka i sastojke sjedinite pjenjačom.
  7. Na dno kalupa promjera 26 cm postavite masni papir.
  8. Istresite i rasporedite smjesu.
  9. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 25 minuta.
  10. Pečeni biskvit malo poprskajte sa mlijekom prije nego rasporedite svijetlu kremu.

Priprema svijetle kreme:

  1. U lonac dodajte šećer i vodu, stavite kuhati.
  2. Za to vrijeme u zdjelu dodajte žumanjke i cijela jaja, te ih izmiksajte.
  3. Kada voda zakipi, sklonite ju sa strane i umiješajte pripremljena jaja.
  4. U vruću smjesu dodajte bijelu čokoladu (narezanu ili u kapljicama) i miksajte da se čokolada istopi.
  5.  Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
  6. Pripremite želatinu u prahu po uputstvu s vrećice.
  7. Želatinu koju sam ja koristila i 4 žlice hladne vode, pomiješala sam i ostavila 10 minuta da nabubri.
  8. Nakon toga sam ju istopila na laganoj temperaturi. Ja topim držeći u zraku kako nebi bila vruća, možete provjeriti prstom.
  9. Istopljenu želatinu dodajte kremi.
  10. Posebno u drugu zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
  11. Miksajte ga da postane čvsrt.
  12. Šlag dodajte kremi i sjedinite.
  13. Kremu rasporedite preko biskvita.
  14. Stavite u hladnjak da se krema stegne prije nanošenja tamne kreme.

Priprema tamne kreme:

  1. U lonac dodajte šećer i vodu, stavite kuhati.
  2. Za to vrijeme u zdjelu dodajte žumanjke i cijela jaja, te ih izmiksajte.
  3. Kada voda zakipi, sklonite ju sa strane i umiješajte pripremljena jaja.
  4. U vruću smjesu dodajte čokoladu za kuhanje(narezanu ili u kapljicama) i miksajte da se čokolada istopi.
  5. Prebacite u zdjelu i ostavite da se ohladi.
  6. Ponovite postupak pripreme sa želatinom na isti način kao za svijetlu kremu.
  7. Istopljenu želatinu dodajte kremi.
  8. Posebno u drugu zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
  9. Miksajte ga da postane čvsrt.
  10. Šlag dodajte kremi i sjedinite.
  11. Gotovu kremu rasporedite preko svijetle kreme.
  12. Tortu stavite u hladnjak da se stegne.

Priprema dekoracije:

  1. U zdjelu ulijte vrhnje za šlag.
  2. Miksajte ga da postne čvrst.
  3. Pomoću vrećice i nastavka za ukrašavanje po površini radite ružice od šlaga.
  4. Ostatak dekoracije napravite po želji.

Kako Nataša Pralica priprema parfe tortu, pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i u na kraju ovog teksta, a ovaj i druge recepte potražite na blogu Natašine slastice.

(TIP/Foto: Natašine slastice/kolaci.biz)