Premijer Nikšić pozdravio odluke OHR-a: Krivična odgovornost za Dodika i sve koji krše Ustav BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i čelnik stranke SDP BiH Nermin Nikšić smatra da je očekivana i potpuno opravdana odluka visokog predstavnika u BiH, te da će izmjenama Krivičnog zakona BiH, podrivanje i rušenje ustavnog poretka biti krivično djelo, a počinioci procesuirani.

– Do sada je postalo očito da sankcije svjetskih sila nisu pogađale Dodika u mjeri u kojoj se to očekivalo, međutim, najnovijim Schmidtovim odlukama svi funkcioneri će ubuduće morati odlučiti da li su spremni krivično odgovarati zbog provođenja Dodikove politike – poručio je Nikšić na svom FB profilu.

Schmidtove današnje odluke, dodao je, jasna su poruka svima onima koji smatraju da su iznad zakona i Ustava, ali i jasna poruka svim kritičarima međunarodne zajednice u BiH i onima koji selektivno prihvataju ili odbacuju njene odluke u skladu sa svojim parcijalnim političkim interesima.

Suspenzijom Zakona o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH izglasanog u NSRS i Zakona o nepriznavanju odluka OHR-a u RS-u, kao i izmjenama Krivičnog zakona, po riječima Nikšića, međunarodna zajednica je još jednom pokazala da čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine, uprkos stalnim kritikama da ništa ne čine kako bi se suprostavile Dodiku i njegovoj antidržavnoj politici.

– Politika koju Dodik vodi nije dobra ni za koga, najmanje za građane Republike Srpske. Morao je znati da će ga stići kazna za godine vrijeđanja i omalovažavanja institucija BiH, pokušaja njihovog urušavanja, podrivanja ustavnopravnog poretka, provokacija, podređivanja državnih interesa interesima entiteta RS. Umjesto da je pronalazio rješenja da riješi finansijske i druge probleme s kojima se Republika Srpska suočava, Dodik je sve to podredio političkom populizmu i vrijeđanju države u kojoj je rođen i u kojoj živi, što nije proizvelo ništa osim međunacinalnih tenzija, mržnje i netrepeljivosti – kazao je Nikšić

Istovremeno, dodao je, dobar je osjećaj znati da ničim nismo doprinijeli takvoj atmosferi već smo konstruktivnim dijalogom pokušali vratiti stvari u ustavnopravne okvire.

– Schmidtova odluka je dijelom rezultat takvog našeg zalaganja i promjene pristupa. Jasno je bilo da, ako nije spreman na razgovor i dogovor, da će reagovati međunarodna zajednica, što se i desilo – poručio je Nikšić.

(TIP/Izvor: Fena)