SAD: Podržavamo visokog predstavnika Schmidta u korištenju bonskih ovlasti

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi odluke Narodne skupštine Republike Srpske i podržala njegovo korištenje bonskih ovlasti.

“Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS su neustavni i namjerni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu Bosnu i Hercegovinu”, poručili su iz ambasade SAD-a.

Naveli su da ovaj napad na Dejton ima posljedice te da “Sjedinjene Države snažno podržavaju visokog predstavnika u korišenju bonskih ovlasti za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini”.

“Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastaviće smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke”, zaključili su.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt saopštio je danas u Sarajevu da je donio odluku o poništenju Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska (NSRS) o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

“Zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena. Također sam odlučio da zakon koji je usvojila NSRS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entitet ne može stupiti na snagu i svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su takođe završeni”, rekao je Schmidt.

Dodao je da je s obzirom na odluke NSRS-a odlučio da izmijeni Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da poduzmu aktivnost.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)