Ideja za večeru: Aromatična pečena pileća prsa s krompirom

Pileća prsa sa začinima i sokom limuna može biti jako zanimljivog okusa. Ovaj ukusan recept se bazira na mješavini svakodnevnih začina koji će mesu dati posebnu aromu…

Sastojci:

  • 4 pileća prsa bez kostiju bez kože
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 60 gr maslaca
  • 4 češnja češnjaka, na sitno nasjeckana
  • 2 jušne žlice sok od limuna, plus 1 limun, tanko narezan
  • svježi listovi timijana
  • 1 čajna žličica sitno nasjeckanog ružmarina
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 600 gr. malih krompira, prepolovljenih
  • svježe nasjeckani peršin, za ukras

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220ºC. Piletinu osušite i začinite solju i paprom. U velikoj tavi s visokim rubom na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu ulja. Dodajte piletinu i kuhajte dok ne porumeni, oko 4 minute. Okrenite i kuhajte još 2 minute, a zatim prebacite na tanjur.

Smanjite vatru na srednju jačinu. Dodajte maslac u tavu, miješajte da se rastopi. Dodajte češnjak i kuhajte, miješajući, 1 minutu. Umiješajte limunov sok i maknite tavu s vatre. Ulijte smjesu maslaca u zdjelu otpornu na toplinu i dodajte listove timijana, ružmarin i origano. Začinite solju i paprom.

Dodajte krompir i preostale 2 žlice ulja u tavu. Začinite solju i paprom i promiješajte. Prebacite tavu u pećnicu i pecite, okrećući krompire nakon 15 minuta, dok ne porumene, oko 30 minuta.

Promiješajte krumpir i na njih rasporedite kriške limuna, grančice timijana i piletinu. Vratite u pećnicu i pecite dok se piletina ne ispeče i krumpir omekša, oko 15 minuta.

Poslužite s umakom od maslaca prelivenog preko piletine i krumpira. Pospite peršinom, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: 123RF)