Recept za zapečene tortilje punjene piletinom i sirom
Meksička kuhinja popularna je diljem svijeta, a vole je i Hrvati. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti jesu i popularne enchilade. Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje.
Varijanti punjenja uistinu je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.
SASTOJCI ZA ENCHILADE:
– 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih, ako ne volite kukuruzne)
– 600 grama pilećih prsa
– 2 žlice maslinova ulja
– 2 svježe crvene paprike srednje veličine
– 1 luk srednje veličine
– 300 grama kukuruza iz konzerve
– sol, papar i čili
– 200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)
– umak za enchilade
Sastojci za umak
– 2 velike žlice maslinova ulja ili druge masnoće po želji
– 2 velike žlice glatkog brašna
– 400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
– 100 ml pasirane rajčice
– 1 mala žlica mljevene ljute paprike
– 2 male žlice slatke mljevene paprike
– 1 mala žlica češnjaka u prahu
– ½ male žlice sušenog origana
– sol po ukusu
PRIPREMA:
1. Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte 2 minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, češnjak i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga kušajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po vlastitom ukusu.
2. Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk 5 minuta dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta dok piletina ne bude kuhana.
3. Pripremite malo dublji protvan za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite žlicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u protvan. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim posipajte s ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
(TIP/Izvor: Zadovoljna.hr/Foto: Getty Images)
Au pa čirilica nije srpska od Bosanaca su prepisivali. I Vuk je kupio stihove po Bosni. pa je jezok nazvao…