Studija otkriva: Hlorisana voda u bazenu može ubiti COVID-19 virus za 30 sekundi; Rizik od prijenosa virusa putem vode ‘nevjerovatno’ nizak?!

Londonski stručnjaci proučavali su kako hlorisana voda u bazenu utječe na virus SARS-CoV-2. Zaključili su da je rizik prijenosa virusa tokom plivanja ”nevjerovatno” nizak. Izradu studije su pomogli ”Swim England”, ”Water Babies” i Kraljevsko društvo za spašavanje života…

Da hlorisana voda u bazenu može za samo 30 sekundi onesposobiti virus koji uzrokuje COVID-19, otkrila je studija koja je provedena kako se ove sedmice ponovo otvaranju zatvoreni bazeni širom Engleske.

Rizik od prijenosa COVID-19 putem vode “nevjerovatno” nizak

Virolozi  Imperijalnog koledža u Londonu proučavali su utjecaj različitih koncentracija hlora u vodi na virus SARS-CoV-2.

Otkrića upućuju da je rizik od prijenosa COVID-19 putem vode u bazenu “nevjerovatno” nizak, izvijestili su istraživači.

Istraživanje su naručili ”Swim England” i škola plivanja ”Water Babies” uz podršku Kraljevskog društva za prevenciju utapanja i zaštitu na vodi, navodi dailymail.co.uk.

”Te smo eksperimente izvodili u našim laboratorijama visokog nivoa sigurnosti, u Londonu”, pojasnila je autorica studije Wendy Barclay sa Imperijalnog koledža u Londonu.

U takvim sigurnim uslovima, u mogućnosti smo izmjeriti sposobnost virusa da zarazi ćelije, što je prvi korak u njegovom prenosu.

Miješajući virus s vodom iz bazena koju nam je isporučila škola plivanja ”Water Babies”, mogli smo pokazati da virus ne preživljava u vodi bazena , odnosno da više nije  zarazan.

Ta činjenica  i  veliki faktor razrjeđenja virusa koji bi u bazen eventualno  dospio sa  inficirane osobe, upućuju da je mogućnost prenosa virusa COVID-19  putem vode u bazenu zanemariva.

U studiji su profesorica Barclay i njezine kolege otkrili da koncentracija slobodnog hlora od 1,5 mg/l  i pH vrijednost vode između 7–7,2  smanjuju zaraznost virusa SARS-CoV-2 više od 1000 puta za samo 30 sekundi.

Daljnja ispitivanja, provedena pri različitim koncentracijama hlora i pH vrijednostima vode, pokazala su da je učinak hlora u vodi bazena veći  pri  nižim pH vrijednostima vode.

Istraživački tim je kazao da su ovakvi rezultati istraživanja u skladu sa važećom regulativom koja tretira rad bazena a koja preporučuje koncentraciju slobodnog hlora od 1,5 mg/l i pH vrijednost vode 7,0.

”Ova  otkrića sugeriraju da je rizik za prenos virusa putem vode u bazenu nizak”, izjavila je Džejn Nikerson (Jane Nickerson) , izvršna direktorica ”Swim England”, dodavši  da je provedena studija jedan od dokaza da su   bazeni sigurne sredine ako se poduzmu odgovarajuće mjere.

”To je fantastična vijest za upravitelje bazena, naše članove, sportske klubove, plivače rekreativce  i za sve one kojima je bazen neophodan kako bi ostali fizički aktivni”.

” Istraživanja potvrđuju da su smjernice koje smo izdali upraviteljima bazena adekvatne i da će svima koji se vraćaju u bazene od ponedjeljka (12.aprila) obezbijediti da to čine sigurno i bezbrižno.

”Uzbuđeni smo zbog ovih otkrića i pripremamo se za ponovno pokretanje naše škole plivanja uz dobrodošlicu mališanima, njihovim porodicama i svim korisnicima koji se vraćaju u zatvorene bazene širom zemlje”, rekao je Paul Thompson, osnivač škole plivanja ”Water Babies”.  ”Bilo je divno surađivati sa profesoricom Barclay i njenim timom sa Imperijalnog Koledža iz Londona , kao i sa organizacijama poput ”Swim England” i Kraljevskog društva za spašavanje života. ”Znamo da je plivanje  višestruko korisno za tjelesno i mentalno zdravlje djece kao i odraslih svih dobnih skupina, i radujemo se  ponovnom pokretanju naše škole plivanja”.

Cjeloviti nalazi studije tek trebaju biti objavljeni u recenziranom časopisu, piše dailymail.co.uk.

Njemački stručnjaci: Gotovo je nemoguće zaraziti se vani

Dani su sve topliji, sve više vremena se provodi vani na svježem zraku. DW se kod vodećih stručnjaka raspitao zašto su na otvorenom male šanse za zarazu koronavirusom…

Aerosoli, sićušne čestice koje lebde zrakom, glavni su krivac za prenošenje koronavirusa. Prema nalazima znanstvenika, to se događa uglavnom u zatvorenim prostorijama. „Zato što je cirkulacija zraka na otvorenom mnogo veća. Imate strujanje vjetra pa se tako vrlo brzo koncentracija aerosola razrjeđuje“, kaže za Deutsche Welle Nico Mutters, šef Instituta za javno zdravlje pri Sveučilišnoj klinici u Bonnu.

Slično kaže i virusolog Aleksander Kekule, ali dodaje – to sve važi ako se i na otvorenom drži razmak od najmanje metar i pol. „Ako ne držite taj razmak, gledate se licem u lice i glasno pričate, pjevate, vičete, pljujete – onda se, umjesto aerosolima, možete zaraziti kapljično.“

Studije potvrđuju da je opasnost od zaraze vani ekstremno niska. Jedno istraživanje iz Kine je proučilo 7.324 slučaja zaraze – samo u jednom slučaju na otvorenom. Kekule kaže da to isto važi za mutacije virusa – one su nešto zaraznije, ali mjere ostaju iste. „Mutanti ne lete dalje”, kaže virusolog.

Panonska jezera u Tuzli: Oaza slanog okusa

Na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli u toku su finalne pripreme za predstojeću ljetnu sezonu. Panonska jezera  inače su otvorena za rekreaciju, šetnju i opuštanje. Mnogi koriste blagodati slanih slapova, posebno nakon što su stručnjaci primjetili da slana voda pomaže i u borbi protiv korona virusa.

Udio slane vode u ukupnoj vodnoj zapremini iznosi 30% sa salinitetom od 30-35 gr/l. i koji je uvijek na nivou  saliniteta morske vode. Pored saliniteta, voda panonskog jezera sadrži i minerale (kalcijum, natrijum, sumpor, jod, brom itd.) te je opravdano stekla imidž ‘ljekovite’ vode jedinstvene na našim prostorima pa i u Europi.

Podsjećamo, tokom prošlogodišnje ljetne sezone kompleks panonskih jezera zabilježio je oko 170 hiljada posjeta, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine. Na to je uticala pandemija korona virusa, ali i epidemiološke mjere koje su se morale ispoštovati zbog sigurnosti posjetilaca.

(TIP)