Ovaj kolač spaja dva klasika koja svi obožavaju – morate ga probati

Spoj bogatog, čokoladnog brownieja i kremastog cheesecakea desert je kojem je teško odoljeti. Kada se toj kombinaciji dodaju i svježe maline koje svojom kiselinom savršeno pariraju slatkoći, dobivamo kolač za pamćenje. Izuzetno mekan i sočan, ovaj je desert idealan za sve istinske ljubitelje čokolade i slatkih zalogaja koji se tope u ustima. Recept je jednostavan, a rezultat će oduševiti sve okupljene, piše Index Recepti.

Priprema ovog kolača traje oko 55 minuta, od čega na samu pripremu sastojaka otpada 10 minuta. Recept je srednje zahtjevan, a navedena količina dovoljna je za otprilike 18 porcija.

Sastojci

Za brownie

-čokolada za kuhanje

-otopljeni maslac

-šećer

-jaja

-aroma vanilije

-brašno

-kakao

-sol

-sitne čokoladne mrvice

​​​​​Cheesecake punjenje

-omekšani krem sir

-šećer

-jaje

-arom vanilije

Za posip

-maline

Priprema

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje veličine 23×23 cm i obložite ga papirom za pečenje.

Za smjesu za brownie, u velikoj posudi zajedno otopite čokoladu i maslac. Maknite s vatre pa umiješajte šećer. Dodajte jedno po jedno jaje, aromu vanilije, brašno, kakao i sol. Miješajte dok smjesa ne postane glatka, a zatim lagano umiješajte čokoladne mrvice.

Za cheesecake punjenje, u drugoj posudi mikserom izradite krem sir, šećer, jaje i aromu vanilije dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Ako vam je smjesa previše rijetka, stavite je u hladnjak na 10 do 20 minuta da se malo stisne.

Polovicu smjese za brownie ulijte u pripremljeni lim za pečenje i poravnajte. Preko nje ravnomjerno rasporedite smjesu s krem sirom. Na vrh pažljivo rasporedite ostatak smjese za brownie. Nožem ili štapićem lagano prođite kroz slojeve kako biste stvorili mramorni efekt.

Po vrhu kolača posipajte svježe maline i preostale čokoladne mrvice.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 45 minuta. Provjerite je li kolač pečen tako da u sredinu zabodete čačkalicu – ako izađe čista, gotov je.

Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se ohladi najmanje 30 minuta prije rezanja i posluživanja.

Pogledajte originalni recept ovdje

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.