Znate li kako je zapravo nastala Coca-Cola? Originalno nije trebala biti piće

Neke od najpoznatijih svjetskih delicija nisu rezultat pažljivo osmišljene recepture, nego – čiste slučajnosti. Donosimo vam popis slavnih jela i proizvoda koji su postali globalni hit – sasvim slučajno.

“Greške” koje danas zna cijeli svijet

Čips – najpoznatiji primjer “slučajne hrane”. Legenda kaže da je 1853. u SAD-u jedan gost u restoranu prigovorio kuharu Georgeu Crumu da su mu krumpiri predebeli. Crum se naljutio i iz inata narezao ih na ultra tanke ploške, ispržio i posolio. Gost je bio oduševljen, a svijet je dobio čips.

Kolač od čokolade s komadićima (chocolate chip cookies) – Ruth Wakefield, vlasnica poznatog američkog “Toll House” restorana, željela je napraviti čokoladne kekse, ali joj se čokolada nije otopila kako je planirala. Umjesto toga, nastali su komadići koji su kekse učinili legendarnima.

Corn flakes – braća Kellogg pokušavala su napraviti zdravu hranu za pacijente u svom sanatoriju, ali su slučajno ostavili kuhanu pšenicu preko noći. Kad su je idući dan razvaljali i ispekli, dobili su hrskave pahuljice – i praktički izmislili doručak.

Coca-Cola – ljekarnik John Pemberton 1886. pokušavao je napraviti lijek protiv glavobolje i probavnih problema. Kad je slučajno pomiješao svoj sirup s gaziranom vodom, rodio se jedan od najpoznatijih napitaka na svijetu.

Popsicle (sladoled na štapiću) – 11-godišnji dječak Frank Epperson 1905. je slučajno ostavio čašu s praškom za sok i štapićem vani preko noći. Ujutro je smjesa bila smrznuta – i tako je nastao sladoled na štapiću.

Nachosi – u 1940-ima, grupa američkih vojnikinja ušla je u meksički restoran poslije zatvaranja. Kuhar Ignacio “Nacho” Anaya imao je samo tortille, sir i jalapeño papričice – sve je to ubacio zajedno i zapekao. Ime jela? Pa, naravno – nachos.

Tarte Tatin – francuski klasik koji je nastao kad su sestre Tatin u svom restoranu zaboravile staviti tijesto ispod jabuka. Da spase stvar, dodale su ga na vrh i okrenule kolač – i tako stvorile slavnu “preokrenutu pitu”.

Sendvič – John Montagu, grof od Sandwicha, navodno je tražio hranu koju može jesti bez pribora dok igra karte. Kuhar mu je servirao meso između dvije kriške kruha, a ostalo je – povijest.

Brownie – navodno je kuharici iz Chicaga jednostavno ponestalo praška za pecivo dok je pekla čokoladni kolač. Umjesto pufastog biskvita, dobila je gust, sočan desert – brownie.

Worcestershire umak – dvojica britanskih kemičara pokušala su reproducirati indijski recept, ali je mješavina ispala toliko jaka da su je zaboravili u podrumu. Nakon nekoliko mjeseci fermentacije – ispostavilo se da je izvrsna.

Još par “slučajnih legendi”

Ledena kava – Francuski vojnik u 19. stoljeću u Egiptu nije imao vruće vode, pa je kavu napravio s hladnom. Tako je rođen “café glacé”.

Šampanjac – Benediktinski redovnik Dom Pérignon pokušavao je izbjeći stvaranje mjehurića u vinu. Kad je shvatio da to ne može – i da su mjehurići zapravo odlični – rođen je šampanjac.

Slučajnosti, pogreške i improvizacije često su najbolji začin u kuhinji. Ako ništa drugo, ove priče nas podsjećaju da se i iz najobičnijeg “ups” može roditi nešto genijalno – i ukusno, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.