Foto/Banovići: Zadržao posao i kolege, nastavio tradiciju

Prilikom jednog treninga za poduzetnike ekonomska stručnjakinja nam je govorila o posebnoj uspješnosti biznisa osoba koje imaju dugogodišnje radno iskustvo kod poslodavca, te su na primjer  oko četrdesete godine života odlučili pokrenuti vlastiti posao. U tom periodu njihove vještine i radne navike su „zrele“, a odluke postojane, što pridonosi dodatnoj uspješnosti. Primjer ovoga je tridesetosmogodišnji Banovićanin Sead Mujdžić koji je skoro trinaest godina radio kao konobar u gradskoj Pizzeriji Astra. Nakon što je raniji vlasnik Pizzerije odlučio okončati poslovanje, Sead se nikako nije mogao složiti sa činjenicom da će njihovi stalni gosti ostati bez tradicionalnog okupljanja uz pizzu i kafu, te je odlučio pronaći način da nastavi posao.

Astra se nalazi u centru grada i prema njegovim riječima već godinama nudi najbolju pizzu u gradu i ima svoje stalne goste koje nije mogao iznevjeriti, kako kaže: „Postojala je i prije mene i nadam se da će postojati i nakon mene – ukoliko budem morao prestati sa radom“. S tom mišlju otišao je u lokalni Biro za zapošljavanje, ispričao svoju situaciju, a savjetodavac mu je predložio nekoliko mogućih opcija. Jedna od njih bila je da svoje pravo na korištenje novčane naknade za slučaj nezaposlenosti umjesto u mjesečnim iznosima, preuzme u cjelosti, te taj novac iskoristi za pokretanje biznisa. Pored toga, mogao je ostvariti i svoj drugi cilj da zadrži i kolege u radnom odnosu, a to je iskoristio kroz jedan od Programa sufinansiranja zapošljavanja Federalnog zavoda.

Prošlo je skoro sedam mjeseci od preuzimanja poslovanja, a Astra dobro posluje i idalje „svijetli“ punim sjajem. Cijeli tim je zadovoljan dosadašnjim rezultatima, svakodnevno se trude kroz sitne novine unaprijediti posao i nadaju se da će on samo napredovati.

Sa izjavom da služe najbolju pizzu, ne slažu se samo stalni gosti, to je mišljenje i onih koji su bili samo u prolazu, pa smo ih pitali da li u ponudi imaju još nešto osim pizze. Saznali smo da ukoliko ih posjetite pored pizze možete pojesti i tabaskino ili lepinu sa mesom i sirom i na kraju imaju i desert – preukusne palačinke. Za svoje stalne goste organizuju gledanje sportskih utakmica, a moguće su i proslave dječijih rođendana. Jedne prilike bili su domaćini i proslavi 40 godina mature. Dobra hrana, prijateljsko okruženje i stalno osluškivanje potreba svojih gostiju jeste ono što ih izdvaja u odnosu na druge ugostitelje.

Zanimalo nas je šta bi osoba poput Seada Mujdžića, koja njeguje tradiciju, cijeni potrebe svojih gostiju i iskustvo radnih kolega, poručila osobama koje su u potrazi za poslom ili planiraju pokrenuti svoju djelatnost. Prema njegovom mišljenju jedna od najvažnijih vještina koju bi svi trebali razvijati jeste odgovornost, te dodaje: „Treba se pokrenuti i rizikovati i možda nećete odmah vidjeti rezultate, ali ne treba odustajati. Niko neće doći po vas kući i ponuditi posao, morate to sami učiniti“.

(TIP/Izvor: szztk.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.