Njemački kremasti klasik od tri sloja morate probati već danas, toliko je dobar

EIERSCHECKE je tradicionalni kolač koji potječe iz njemačkih pokrajina Saske i Tiringije. Riječ je o raskošnoj troslojnoj slastici čiju bazu čini dizano tijesto, srednji sloj je bogati nadjev od svježeg sira i vanilije, a gornji sloj nježna krema od jaja. Ovaj je kolač osobito popularan u Dresdenu, gdje se često poslužuje u kavanama kao savršena pratnja šoljici kafe.

Ovaj kolač ima dugu historiju i duboko je ukorijenjen u kulturu Saske, a posebno Dresdena, gdje se smatra lokalnim specijalitetom. Svaka obitelj i slastičarnica ima svoju verziju recepta, prenoseći ga s generacije na generaciju. Postoji i legenda koja kaže da je kolač nastao u 14. stoljeću, no njegova moderna verzija kakvu poznajemo danas razvila se tokom 19. stoljeća. 

Potrebni sastojci

Za pripremu ovog njemačkog klasika trebat će vam:

  • glatko brašno
  • šećer
  • sol
  • maslac
  • svježi kvasac
  • mlijeko
  • jaja
  • quark
  • puding od vanilije
  • limun
  • mljeveni bademi
  • kukuruzni škrob
  • rakija.

Kako se priprema

U zdjelu stavite brašno, šećer, sol i komadiće maslaca. U posebnoj posudi otopite razmrvljeni kvasac u mlakom mlijeku. Postupno dodajte mlijeko u brašno i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično, odvajajući se od rubova zdjele. Pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje sat vremena.

Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Stavite ga u pripremljeni kalup, lagano pritisnite uz dno i rubove. Pokrijte i pustite da odstoji još 15 minuta. Za nadjev, pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom, a zatim dodajte jaja i prstohvat soli. Umiješajte svježi sir, prašak za puding, limunovu koricu i bademe. Dobro promiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite preko tijesta.

Za kremu, u posudi izmiješajte jaja, šećer, maslac, škrob i rakiju. Stavite posudu nad lonac s vrućom vodom i kuhajte na pari. Miješajte dok smjesa ne postane gusta i pjenasta, gotovo do vrenja. Maknite s vatre i nježno prelijte preko sloja sira.

Pecite kolač oko 45 minuta na 200 °C, dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu. Idealno je ako prenoći u hladnjaku. Režite ga i poslužite tek kad je potpuno ohlađen, piše Index.hr.

Cijeli recept pronađite ovdje.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.