nema bolan kad policija da se time bavi, krenule lige UEFA
Njemački kremasti klasik od tri sloja morate probati već danas, toliko je dobar

EIERSCHECKE je tradicionalni kolač koji potječe iz njemačkih pokrajina Saske i Tiringije. Riječ je o raskošnoj troslojnoj slastici čiju bazu čini dizano tijesto, srednji sloj je bogati nadjev od svježeg sira i vanilije, a gornji sloj nježna krema od jaja. Ovaj je kolač osobito popularan u Dresdenu, gdje se često poslužuje u kavanama kao savršena pratnja šoljici kafe.
Ovaj kolač ima dugu historiju i duboko je ukorijenjen u kulturu Saske, a posebno Dresdena, gdje se smatra lokalnim specijalitetom. Svaka obitelj i slastičarnica ima svoju verziju recepta, prenoseći ga s generacije na generaciju. Postoji i legenda koja kaže da je kolač nastao u 14. stoljeću, no njegova moderna verzija kakvu poznajemo danas razvila se tokom 19. stoljeća.
Potrebni sastojci
Za pripremu ovog njemačkog klasika trebat će vam:
- glatko brašno
- šećer
- sol
- maslac
- svježi kvasac
- mlijeko
- jaja
- quark
- puding od vanilije
- limun
- mljeveni bademi
- kukuruzni škrob
- rakija.
Kako se priprema
U zdjelu stavite brašno, šećer, sol i komadiće maslaca. U posebnoj posudi otopite razmrvljeni kvasac u mlakom mlijeku. Postupno dodajte mlijeko u brašno i mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično, odvajajući se od rubova zdjele. Pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje sat vremena.
Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Stavite ga u pripremljeni kalup, lagano pritisnite uz dno i rubove. Pokrijte i pustite da odstoji još 15 minuta. Za nadjev, pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom, a zatim dodajte jaja i prstohvat soli. Umiješajte svježi sir, prašak za puding, limunovu koricu i bademe. Dobro promiješajte i smjesu ravnomjerno rasporedite preko tijesta.
Za kremu, u posudi izmiješajte jaja, šećer, maslac, škrob i rakiju. Stavite posudu nad lonac s vrućom vodom i kuhajte na pari. Miješajte dok smjesa ne postane gusta i pjenasta, gotovo do vrenja. Maknite s vatre i nježno prelijte preko sloja sira.
Pecite kolač oko 45 minuta na 200 °C, dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Ostavite kolač da se potpuno ohladi u kalupu. Idealno je ako prenoći u hladnjaku. Režite ga i poslužite tek kad je potpuno ohlađen, piše Index.hr.
Cijeli recept pronađite ovdje.
(TIP/Foto: Shutterstock)







Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.