Bravo , čestitam. Da nije gospođa Balta u penziji, pa da se još od Opštine ili Općine zaradi. Sve ima…
Tajna savršenog umaka od rajčice leži u triku Stanleyja Tuccija

Iako se čini kao jednostavno jelo, umak od rajčice može se pripremiti na bezbroj načina, a o njegovom konačnom okusu odlučuju detalji poput vrste rajčice, vremena kuhanja i odabira začina. Mnogi kuhari imaju svoj provjereni recept, a ako ste vi još u potrazi za onim savršenim, isprobajte verziju slavnog glumca, autora kuharica i zaljubljenika u talijansku kuhinju, Stanleyja Tuccija.
On je nedavno podijelio svoj recept za umak koji je nevjerojatno jednostavan, svestran i prepun okusa, piše Food & Wine, a mi ga donosimo u nastavku.
Tuccijev trik za čišćenje rajčica
Zvijezda filma “Vrag nosi Pradu” nedavno je na Instagramu pokazao kako priprema svježi umak, iskoristivši pritom cherry rajčice koje su bile na rubu kvarenja. Umjesto da se muči s vađenjem sjemenki, Tucci koristi jednostavan trik: prereže rajčice na pola, stavi ih u zdjelu s vodom i zatim svaku polovicu stisne. Kako objašnjava, na taj način “sve sjemenke izađu”.
Nakon pripreme rajčica, Tucci na ekstra djevičanskom maslinovom ulju pirja luk i češnjak. Kada povrće omekša, vrijeme je za idući korak. “Uzet ću sve ove lijepe rajčice i staviti ih unutra”, kaže glumac te prebacuje ocijeđene polovice rajčica u tavu. Preporučuje da se rajčice obilno posole. Budući da su njegove rajčice imale nešto tvrđu koru, Tucci ih je kratko usitnio štapnim mikserom, no napominje da taj korak možete preskočiti ako koristite svježije rajčice s mekšom korom.
Dodavanje pelata i kuhanje
Kad se svježe rajčice počnu raspadati, Tucci dodaje dvije konzerve cijelih, oguljenih rajčica – možete koristiti dvije manje konzerve (oko 400 g) ili jednu veliku (oko 800 g). Zatim dodaje nekoliko natrganih listova svježeg bosiljka, još malo soli i drvenom kuhačom gnječi cijele rajčice.
Umak se potom krčka na laganoj vatri, a Tucci napominje da ga možete kuhati poklopljenog ili otklopljenog, ovisno o želji. Kuhanje bez poklopca rezultirat će koncentriranijim okusom. Kada umak dobije željenu gustoću, vrijeme je za završni dodir. “Dodate još malo bosiljka, i to je to, i bit će stvarno dobro”, zaključuje.
Više od umaka za tjesteninu
Zbog jednostavnosti okusa, ovaj je umak iznimno svestran. “S ovim umakom možete raditi što god želite. Možete mu dodati kozice. Možete mu dodati grašak. Možete mu dodati malo guancialea ili malo pepperoncina… Stalno pravim jednu turu, a zatim je stavim u hladnjak i koristim za razne stvari”, ističe Tucci.
Njegovi pratitelji na Instagramu već su ga mogli vidjeti kako ovaj umak koristi za brzi ručak s grahom ili ga obogaćuje tunom iz konzerve za jednostavnu tjesteninu. Pripremite veću količinu i držite je u hladnjaku – imat ćete savršenu bazu za brojna brza i ukusna jela, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)







Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.