Tuzlanska seljadija, jaka hrana, nista ne rade, kladara, droga, piva, eto... roditeljima opet krive SDA, podrinjci, hodze, klinci - palcu,…
Kada pripremate odrezak, nikako mu nemojte zaboraviti dodati ovaj važan sastojak

Kupovina odreska često se uspoređuje s odabirom vina – obično vrijedi pravilo da je skuplje ujedno i ukusnije. Ipak, postoji jednostavna metoda kojom možete značajno poboljšati okus mesa bez velikih troškova. Kuharica i autorica bloga One Good Thing, Jill Nystul, otkrila je da jedan svakodnevni sastojak može toliko dramatično pojačati okus odreska da će se praktički topiti u ustima, piše Mirror.
Objasnila je: “Soljenje odrezaka, proces koji se naziva i ‘suho salamurenje’, prije kuhanja uzrokovat će čudesnu transformaciju omekšavanja! Učinit će ih super mekanima i sočnima, čak i ako počnete s tankim ili jeftinijim komadima odreska.”
Kako sol omekšava meso?
Korištenje soli pomaže izvući vlagu iz odreska, koja se zatim ponovno upija natrag u meso, čineći ga još sočnijim. Sol također omogućuje začinima da prodru dublje u meso i poboljšaju njegov okus, dok istovremeno na površini stvara salamuru koja jamči savršeno zapečenu i hrskavu koricu.
“Tijekom kratkog vremenskog razdoblja, oko jednog sata ili čak preko noći, krupna sol će izvući dio prirodne vlage iz odreska”, pojasnila je Jill. “Ta tekućina će otopiti sol i formirati salamuru, a nakon što se ta salamura ponovno apsorbira, omekšat će i aromatizirati meso.”
Ključ za postizanje idealnog rezultata je izbjegavanje obične kuhinjske soli. Za suho salamurenje potrebna vam je krupna morska sol ili košer sol zbog njihovih većih kristala. Krupna sol pokriva veću površinu odreska, što znači da ćete je koristiti manje i tako izbjeći presoljavanje mesa.
Postupak soljenja odreska
Za početak, stavite meso na tanjur i ravnomjerno posipajte obje strane jednom žličicom soli. Za dodatnu aromu, možete zgnječiti nekoliko češnjeva češnjaka i pomiješati ih sa solju. Prstima utisnite sol u površinu odreska, a zatim ga ostavite da odstoji sat vremena prije pečenja. Iako je bolje ostaviti ga na sobnoj temperaturi, možete ga staviti i u hladnjak.
Deblji komadi mesa zahtijevat će duže vrijeme stajanja. Nakon što prođe predviđeno vrijeme, papirnatim ručnikom obrišite sol s odreska i dobro ga osušite. Izbjegavajte ispiranje vodom kako biste spriječili širenje bakterija poput salmonele ili E.coli. Prije nego što ga začinite po želji, provjerite je li odrezak potpuno suh.
Zagrijte tavu na jakoj vatri. Kada je tava vruća, stavite odrezak i pecite ga do željenog stupnja. Za slabije pečen (rare) odrezak potrebne su dvije do tri minute sa svake strane, za srednje pečen (medium) tri do četiri minute, a za jače pečen (well-done) četiri do pet minuta po strani.
Nakon pečenja, prebacite odrezak na tanjur i pustite ga da odstoji pet do deset minuta. Ako ga prerežete prerano, sokovi će iscuriti umjesto da se ponovno upiju u meso. Poslužite ga uz priloge po želji i uživajte, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Ilustracija/Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.