Ove hit kiflice sa šunkom i sirom svi hvale – a gotove su u pola sata

Ove kiflice sa šunkom i sirom brzo su gotove jer ne zahtijevaju dizanje tijesta. Potrebno ga je samo umijesiti, oblikovati i napuniti. Umjesto suhog kvasca koristi se prašak za pecivo, no u okusu i mekoći nema nikakve razlike.

Ukupno vrijeme pripreme je oko 35 minuta, a recept je vrlo jednostavan za slijediti. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 16 kiflica, što je dovoljno za 6 osoba.

Sastojci

  • glatko brašno
  • prašak za pecivo
  • sol
  • mlijeko
  • ulje
  • jogurt
  • bjelanjak
  • naribani sira
  • šunka
  • žumanjak
  • Sjemenke po izboru

Priprema

U većoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte jogurt, mlijeko, ulje i bjelanjak pa miješajte dok se sastojci ne povežu.

Ručno umijesite tijesto, stavite ga na pobrašnjenu podlogu, pobrašnite i s gornje strane te razvaljajte u krug. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Tijesto razdijelite na 16 jednakih dijelova. Na širi dio svakog komada tijesta stavite malo naribanog sira i šunke te zarolajte u kiflicu.

Kiflice slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Istucite žumanjak i njime premažite svaku kiflicu, a zatim ih pospite sjemenkama po izboru.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok kiflice ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju, piše Index.hr.

Pogledajte originalni recept ovdje

(TIP/Foto: Index)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.