Najkremastija juha od krompira: Recept koji će vas zagrijati u hladnim danima i popraviti vam raspoloženje

Juhu možete obogatiti komadićima pržene slanine, kiselim vrhnjem ili vlascem, a poslužite je uz krišku hrskavog svježeg ili preprženog hljeba.
Ova kremasta juha od krompira odlično prija za svježijih dana, ali i svaki put kada se zaželite nečeg jednostavnog, ukusnog i na žlicu. Bijeli grah učinit će njenu teksturu još kremastijom, a začini će joj dati punoću.
Juhu možete obogatiti kiselim vrhnjem ili vlascem, a poslužite je uz krišku hrskavog svježeg ili preprženog hljeba.
Krem juha od krompira – sastojci:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
- 1 veliki bijeli luk, nasjeckan
- ½ čajne žličice morske soli
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 l povrtnog temeljca
- 5-6 krumpira, narezanih
- 250 g kuhanog bijelog graha, ocijeđenog i ispranog
- ½ čajne žličice dijon senfa
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- ¼ čajne žličice mljevene dimljene paprike
- svježe mljeveni crni papar
Krem juha od krompira – priprema:
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, sol i papar. Pirjajte 6 do 8 minuta, dok ne omekša.
Dodajte češnjak, promiješajte i kuhajte još 2 minute. Umiješajte bijeli vinski ocat i kuhajte, miješajući, 30 sekundi, a zatim dodajte temeljac, krompir i bijeli grah. Zakuhajte, smanjite vatru i pirjajte 30 minuta.
Ostavite da se malo ohladi, a zatim prebacite polovicu juhe u blender s preostalom žlicom maslinovog ulja, senfom, limunovim sokom i paprikom. Miksajte dok ne postane glatka i vratite pasiranu juhu u lonac.
Gnječilicom za krompir lagano zdrobite komadiće krumpira i grah. Začinite po ukusu s još soli i papra i poslužite sa željenim dodacima, piše punkufer.dnevnik.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)







Sta je sa oni 200-250 milina sto su kinezima uplatili kao avan za blok 7? Pojela maca?