Zapečeni grah iz pećnice – recept koji se traži više puta sedmično

Savršeno jelo za obiteljsku večeru ili prilog uz meso.

Zašto je zapečeni grah uvijek dobar izbor?

Bez obzira poslužujete li ga kao glavno jelo uz krišku domaćeg kruha ili kao prilog uz roštilj ili meso, zapečeni grah je jedan od onih recepata koji se vole u svakoj kuhinji.

Uz samo nekoliko sastojaka i mješavinu za zapečeni grah, dobit ćete jelo koje:

Oduševljava okusom

Miriše na domaću kuhinju

Priprema se brzo i jednostavno

Ide uz sve – od kobasica do pečenja

Sastojci (za 4 osobe):

60 g suhog mesa

4 žlice ulja

100 g mrkve

100 g crvene paprike

mješavina za zapečeni grah

600 g smeđeg graha (ocijeđen)

Kako se priprema zapečeni grah?

Zagrijte ulje u tavi ili posudi koja može ići u pećnicu.

Dodajte narezano suho meso i kratko je popecite dok ne zamiriše.

Ubacite mrkvu (na ploške) i papriku (na kockice), pa sve zajedno kratko popecite.

Mješavinu pomiješajte s 300 ml mlake vode i prelijte preko povrća.

Dodajte ocijeđeni grah, promiješajte i zagrijte do vrenja.

Prebacite sve u pećnicu zagrijanu na 200 °C i pecite oko 20 minuta dok se lijepo ne zapeče.

Posluživanje

Grah poslužite topao, uz:

svježi kruh

kobasice ili pečeno meso

salatu od svježeg kupusa

Savjet više

Ako nemate posudu koja može ići u pećnicu, sadržaj premjestite u vatrostalnu zdjelu i zapecite prema uputama.

Najčešća pitanja:

Mogu li koristiti grah iz konzerve?

Da, samo ga dobro isperite i ocijedite.

Može li bez mesa?

Naravno – dodajte maslinovo ulje i malo dimljene paprike za aromu.

Koliko dugo može stajati u hladnjaku?

Do 3 dana, poklopljen – još je bolji kad odstoji!

Zašto volimo ovaj recept?

Brz je i jednostavan

Pristupačan svima

Pogodan i za vege varijante

Jedno jelo, puno kombinacija

(TIP/Izvor: N1)