Krompir na ovaj način još sigurno niste probali, a tako se jednostavno priprema

Punjeni zapečeni krompiri s bogatim punjenjem od gljiva, suhog mesa i sira jedno su od onih jela koja spajaju jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa. Radi se o rustikalnom specijalitetu koji podsjeća na domaću kuhinju, a pečeni krompir savršeno upija sočnost gljiva i aromu začina, dok se hrskavo meso i sir brinu da svaka polovica bude prava mala eksplozija okusa.

Ono što ovo jelo čini posebnim jest njegova prilagodljivost – može se poslužiti kao toplo predjelo, lagano glavno jelo ili kao prilog uz meso. Ako želite vegetarijansku varijantu, dovoljno je izostaviti suho meso i pojačati količinu gljiva ili dodati neko drugo povrće, poput paprike ili špinata. Punjeni krompiri izgledaju atraktivno na stolu, a njihova kombinacija hrskave kore i kremastog punjenja sigurno će se svidjeti svima za stolom.

Potrebni sastojci

Za ovo će vam jelo trebati sljedeći sastojci (no, možete ih prilagoditi svom ukusu i neke od njih izostaviti pa dodati neke druge. 

  • krompiri
  • gljive po želji
  • luk
  • češnjak
  • suho meso
  • tvrdi sir
  • maslinovo ulje
  • svježi ili feta sir
  • sol i svježe mljeveni papar
  • svježi vlasac ili mladi luk za posipanje
  • kiselo vrhnje.

Kako ih pripremiti

Operite krompire i pecite ih cijele u pećnici na 200 °C oko 40 minuta, dok ne omekšaju. Zatim ih prepolovite i pažljivo izdubite sredinu žlicom. Izdubljenu unutrašnjost sačuvajte za nadjev. Za nadjev, na tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Potom dodajte nasjeckane gljive te ih pržite dok ne puste vodu i lagano porumene. Na kraju dodajte suho meso i kratko je zapecite.

U smjesu na tavi umiješajte izdubljenu sredinu krompira, koju ste prethodno usitnili vilicom, protisnuti češnjak i polovicu naribanog tvrdog sira. Sve dobro začinite solju i paprom. Izdubljene polovice krompira napunite pripremljenom smjesom. Pospite ih preostalim naribanim sirom i vratite u pećnicu na još 10 do 15 minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju, piše Index.hr.

Gotove punjene krompire prije posluživanja ukrasite mrvljenom fetom ili svježim sirom, pospite sitno nasjeckanim svježim vlascem ili mladim lukom. Poslužite ih tople, uz žlicu kiselog vrhnja.

(TIP/Foto: Ilustracija/Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.