Podržavam napuštanje privatne partije Niksica i Mijatovica..SDP je na čelu sa Nikšicem izdao sve postulate Socijaldemokratije za koje se prije…
Napravite najmekše lisnate kiflice do sada, ovaj recept si obavezno zapišite

“Nedjeljne kiflice kao nekada” – tako je autorica Snježana Miskrić opisala ove predivne, zlatne lisnate kiflice. Recept je podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Šta ste danas kuhali?, a mi ga prenosimo u cijelosti jer izgleda zaista neodoljivo – i ne mora biti nedjelja da biste ih napravili.
Ove kiflice idealne su za doručak ili večeru, odlično idu uz kafu ili čaj, a priprema je zaista jednostavna. Ukupno će vam trebati oko sat i 40 minuta, od čega je 40 minuta predviđeno za dizanje tijesta i oko 25 minuta za pečenje.
Potrebni sastojci
Za ove neodoljive kiflice trebat će vam:
- glatko brašno
- mlijeko
- ulje
- jaja
- svježi kvasac
- sol
- šećer
- maslac.
Kako se pripremaju
U toplo mlijeko stavite šećer i kvasac te ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira.U veću zdjelu stavite brašno pa dodajte ostatak mlakog mlijeka, ulje, jaje, sol i aktivirani kvasac. Zamijesite glatko i meko tijesto. Tijesto podijelite na 8 jednakih loptica. Svaku razvaljajte u krug promjera otprilike 22 cm.
Prvu jufku pospite naribanim zamrznutim maslacem, na nju stavite drugu i ponovite postupak. Slažite tako četiri jufke jednu na drugu, s tim da na posljednju, četvrtu, ne stavljate maslac. Lagano pritisnite rukama, odložite sa strane pa isto ponovite i s preostale četiri jufke, piše Index.hr.
Uzmite prvi složenac od četiri jufke i razvaljajte ga u veliki krug promjera oko 45 cm. Izrežite na trokute željene veličine i zarolajte kiflice. Poredajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta.
Kiflice pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se dižu oko 40 minuta. Prije pečenja premažite ih razmućenim jajetom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Cijeli recept pronađite ovdje.
(TIP/Foto: Snježana Miskrić)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.