Pa nije Bosna i Hercegovina nastala sa njima i vama. Ona postoji mnogo godina, vjekova prije vas. Zato vam naslov…
Volite čokoladu i višnje? Onda uzmite papir i zapišite ovaj ultimativni recept

Ovaj čokoladni kolač s višnjama pravo je malo remek-djelo za sve ljubitelje čokolade i voća. Spoj tri sloja čokolade u kombinaciji s kiselkastim nadjevom od višanja stvara savršenu ravnotežu okusa i tekstura. Sočan je i bogat – upravo ono što i želimo od ovakve kombinacije, idealan je za svaku priliku kada želite nešto posebno. Mi smo ga radili već puno puta, i svaki put je neko od gostiju tražio recept.
Potrebni sastojci
Za žele od višanja:
-višnja (smrznuta ili kompotska)
-voda
-šećer
-škrobno brašno
Za čokoladnu kremu:
-mlijeko
-šećer
-tamna čokolada
-vrhnje za šlag
-prašak za puding od čokolade
Za biskvit:
-mlijeko
-oštro brašno
-šećer
-ulje
-kakao
-soda bikarbona
Za čokoladnu ganache glazuru:
-vrhnje za šlag
-tamna čokolada
Kako se priprema
Prvo odmrznite višnje i njihov sok nadopunite vodo. Zagrijte višnje, sok, vodu i šećer do vrenja, zatim dodajte škrob razmućen u malo vode. Kuhajte miješajući dok se smjesa lagano ne zgusne pa je ostavite da se prohladi.
Za čokoladnu kremu, zagrijte većinu mlijeka s nasjeckanom čokoladom do vrenja. U preostalom mlijeku razmutite prašak za puding i šećer, pa to dodajte u zagrijano mlijeko. Kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne, a zatim ohladite. Umutite šlag, omekšajte ohlađenu kremu i spojite ih u jednoličnu smjesu.
Za biskvit, sve sastojke umutite mikserom na najmanjoj brzini. Smjesu podijelite na tri dijela i pecite. Ohladite biskvite.
Za ganache, otopite čokoladu na pari, zagrijte vrhnje i pomiješajte ih u glatku glazuru. Prohladite je prije preljevanja kolača. Kolač slažite redom: biskvit, čokoladna krema, biskvit, žele od višanja, biskvit, ostatak čokoladne kreme i na kraju ganache, piše Index.hr.
Detaljan recept pronađite ovdje.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.