U tijesto za uštipke uvijek dodajte ovaj sastojak: Neće upiti ni kap ulja, a bit će bolji nego ikada prije

Prženo tijesto poput uštipaka ili mekika čest je izbor za doručak ili večeru.

Ipak, mnogi se suočavaju s problemom viška masnoće koju ova peciva upiju tijekom prženja – no postoje dva jednostavna trika kako to izbjeći.

Prašak za pecivo ili soda bikarbona

Jedan od načina za savršene uštipke i mekike je upotreba sode bikarbone ili praška za pecivo, koje treba prosijati zajedno s brašnom. Time se smanjuje upijanje masnoće tijekom prženja u dubokom ulju.

Važno je i da ulje u kojem pržite bude jako zagrijano – u tom slučaju ono trenutno zatvara površinu tijesta i sprječava upijanje masti.

Rakija

Prokušani način da tijesto ne upije višak ulja jest da u njega, dok ga mijesite, dodate čašicu rakije.

Nakon što pomiješate brašno, jaja, mlijeko i ostale sastojke, u smjesu jednostavno dodajte malu čašicu rakije.

Uštipci će biti lagani i neće upiti ni kap ulja. Ovo je stari trik koji su koristile još naše bake, ali se danas rijetko spominje.

Ne morate brinuti – okus rakije neće se osjetiti, a pomoći će da tijesto ostane suho i hrskavo. Ako ipak želite dodati i aromu, možete upotrijebiti istu količinu ruma, prenosi N1.

(TIP/Foto: Facebook)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.