Recept za gazpacho: Osvježavajuća španjolska juha koja se ne kuha

Gazpacho je tradicionalna juha s juga Španjolske koja se priprema od svježe rajčice i drugog sirovog povrća.

Ona potiče rad žlijezda slinovnica, a služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tijekom ljeta. Ne čudi stoga što ga mnogi služe iz čašice za rakiju koju možete ‘trgnuti’ prije glavnoga jela.

Sastojci za juhu gazpacho za 4-6 osoba:

1 kg svježih rajčica

2 svježa krastavca

2 kriške staroga kruha (bez kore)

1 manji luk

2-3 češnja češnjaka

2 zelene paprike babure

maslinovo ulje

nekoliko kapi octa

sol i papar po želji

malo mlijeka

Priprema gazpacha:

Namočite kruh u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu pa ga stavite u blender. Operite rajčice, ogulite kožu i odstranite koštice pa ju narežite na kockice i pridružite kruhu.

Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i češnjak te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom po želji.

Ohladite juhu u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.

Poslužite uz svježe povrće i preprženi kruh.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.