Imamo najbrži recept za lepine iz tave – od sada ih radimo samo ovako

U sezoni roštilja, lepine još uvijek drže mjesto – i to ono najpoželjnije na stolu, bez obzira na sve druge priloge. Kad se roštiljaju ćevapi, teško im je zamisliti bolju pratnju od mekane, tople lepine koja upija sokove i zaokružuje okus.

Savršeno se slažu i uz variva, namaze, kao pratnja laganom, ljetnom ručku ili osnova za sendvič. No, klasične lepine obično zahtijevaju dosta vremena, od pripreme tijesta s kvascem i dizanja, do ponovnog oblikovanja i pečenja u pećnici.

Upravo zato je recept za brze lepinice iz tave idealan za trenutke kad vam se jede domaći hljeb, ali nemate vremena ni volje čekati. Ove lepinice gotove su za manje od sat vremena, ne trebaju kvasac ni pećnicu – a okus im je i dalje fantastičan, prenosi Index.hr.

Potrebni sastojci

-oštro pšenično brašno

-prašak za pecivo

-sol

-hladna voda

-maslinovo ulje

-maslinovo ulje za pečenje

Kako ih pripremiti

U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, pa u sredinu ulijte hladnu vodu i maslinovo ulje. Miješajte kuhačom, a zatim rukama dok ne dobijete mekano tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i preklopite nekoliko puta dok ne postane glatko. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmori 15 minuta.

Nakon toga podijelite tijesto na četiri dijela i razvaljajte u krugove debljine nekoliko milimetara. U zagrijanoj tavi s malo maslinovog ulja pecite svaku lepinjicu 1-2 minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatne mrlje. Gotove lepinjice držite zamotane u krpi kako bi ostale tople i mekane do posluživanja.

Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.