Foto: Održana Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, ugostiteljstva i gastronomije u Tuzli

Univerzitet FINRA Tuzla je uz podršku Turističke zajednice Tuzlanskog kantona i turističkih zajednica općina i gradova TK organizirao 2. Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju, pod nazivom ‘Brendiranje turističke destinacije’.

Konferencija je održana u cilju jačanja kapaciteta i unapređenja znanja i vještina kadrova u sektoru turizma, ugostiteljstva i gastonomije, te definiranja zajedničke turističke ponude Tuzlanskog kantona. Konferencija je okupila stručnjake iz regiona, direktore turističkih zajednica i organizacija, vlasnike i menadžere turističkih agencija, hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata, koji su iznijeli svoja iskustva i razgovarali o stanju u turizmu i ponudili rješenja koja vode ka unapređenju, rastu i održivom razvoju turizma na području općina i gradova Tuzlanskog kantona, kroz brendiranje turističke destinacije i turističkih proizvoda.

Prijavljeno je 45 radova, od kojih je Međunarodni programski odbor Konferencije odabrao 41 i uvrstio u Zbornik radova. Radovi su od autora iz nekoliko zemalja: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Albanija, S. Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Prvi dan Konferencije prezentovana su 22 rada u tri sesije. Drugi dan Konferencije održana je Panel diskusija na Panonskim jezerima.

Tokom panel diskusije, vrhunski kuhar Nermin Hodžić, direktor Cooking Academy Sarajevo, zajedno sa najboljim kuharima iz Bosne i Hercegovine i regiona, pripremao je tradicionalna jela bosanske kuhinje, kao i specijalitete internacionalne kuhinje, koja su dijeljena prisutnima.

Univerzitet FINRA Tuzla planira da ova konferencija preraste u tradicionalnu i da se održava svake godine u isto vrijeme, s tim da se Panel diskusija održava uvijek na drugoj turističkoj destinaciji, a naredne godine to će biti TERME u Općini Gračanica.

Pored Zbornika radova, radovi će biti objavljeni i u međunarodno indeksiranom naučno-stručnom časopisu „Časopis za Turizam, ugostiteljstvo i gastronomiju FINRA“, koji ima za cilj da jača kapacitete i stručne kompetencije kadrova, te afirmira naučno – istraživački rad u oblasti turizma, ugostiteljstva i gastronomije.

(TIP/Foto: FB)