Sezonski rad u plastenicima Čelića: Jagoda kao šansa za dostojanstvenu zaradu

U Čeliću gotovo svaka porodica povezana je s proizvodnjom jagoda, bilo kroz sadnju, berbu ili prodaju.
U Čeliću gotovo svaka porodica povezana je s proizvodnjom jagoda, bilo kroz sadnju, berbu ili prodaju. Iako tržište diktira tempo i cijene, jagoda u Čeliću i dalje opstaje zahvaljujući upornosti lokalnih proizvođača i sezonskih radnika, piše Federalna.
Na području Čelića gotovo svako domaćinstvo uzgaja jagode. Danas su za mnoge osnovni izvor prihoda. Iza svakog zrelog ploda stoji pažljiva priprema i ulaganje – od sadnica, preko plastenika, do tretmana i ambalaže. A kad sezona krene, svaki dan bez berbe je gubitak.
“Srce jagode je Čelić, koji je pred rat imao 2.000 dunuma maline, a 3.000 jagode. Svako domaćinstvo je imalo jagode. Danas je oko 700 dunuma pokrivenog prostora jagode. Očekujem puni prinos, dobra je godina, dobra priprema, s tim što su novi zasadi. Nikad ne riskiramo i ne ostavljamo plod u drugu godinu, svaka godina je nova folija, nove pripreme”, govori proizvođač Elvedin Karanović.
Otkupna cijena jagode naveliko je od 6 do 6,50 KM, dok se na tržnicama prodaje i za 12 KM. Za razliku od individualnih proizvođača, koji su prepušteni na milost i nemilost neuređenom tržištu, oni koji se bave organizovanom proizvodnjom kažu da je spas u poznatom kupcu.
“Imamo tri-četiri malo jača kupca, trenutno nemamo količina za izvoz, naše tržište toliko potražuje da nemamo dovoljno čak ni za naše tržište”, ističe Karanović.
Za sezonske radnike jagoda je više od voća – to je jedina šansa da se zaradi. Posao je fizički težak, ali zarada u sezoni često znači razliku između sigurnog i nesigurnog života.
“Puno mi znači, ko hoće da radi može da zaradi. Jeste vruće u ovim plastenicima, ali dobro je, zadovoljna sam”, kaže sezonska radnica Esma Karanović.
Iako se proizvođači u Čeliću suočavaju sa sve većim problemima – od niskih otkupnih cijena, preko klimatskih promjena, do nedostatka radne snage – jagoda i dalje opstaje. Za mnoge porodice ona nije samo sezonski plod, već simbol opstanka i nade u bolju budućnost, uprkos svim izazovima.
(TIP/Izvor: Federalna.ba/Autorica: Ivana Đurđević-Bajić/Foto: FTV)
Ukoliko već niste,počnite praviti i kolače bez upotrebe šečera