Dodajte ovo u vodu dok kuhate tjesteninu i bit će ukusnija nego ikad

Koliko god puta kuhali tjesteninu, većina nas ponavlja istu rutinu: voda, sol, tjestenina, procijediš, gotovo. Ali postoji mali trik koji koriste mnogi kuhari, a koji može podići tjesteninu na novu razinu – dodavanje maslinova ulja ili češnjaka u vodu za kuhanje nije tajna, ali postoji nešto još bolje.

Radi se o – par kapi limunova soka.

Limun u vodi za tjesteninu? Da, i ima jako dobar razlog

Dodavanje par kapi limunova soka u vodu dok se tjestenina kuha ne mijenja radikalno okus same tjestenine, ali čini dvije vrlo korisne stvari:

Pomaže u boljoj apsorpciji umaka, jer blago zakiseljena voda može omekšati površinu tjestenine i olakšati “vezivanje” umaka.

Pojačava prirodnu aromu i svježinu jela, pogotovo kod tjestenina s pestom, povrćem ili ribom.

Dakle, nećete dobiti “kiselkastu” tjesteninu, već lagani, svježi “push” koji ćete osjetiti tek kada pojedete zalogaj.

Ne bacajte vodu od tjestenine

Za ovo sigurno znate, ali vrijedi podsjetiti. Voda u kojoj se kuhala tjestenina sadrži škrob koji savršeno povezuje umak s tjesteninom. Kad dodate limun u tu vodu, ona postaje još bolja – idealna za povezivanje laganih umaka s maslinovim uljem, bijelim vinom, pestom ili maslacem.

Upravo ta voda (s limunom) često je tajni sastojak kremastih umaka koji zapravo ne sadrže ni kap vrhnja.

Koliko limuna je dovoljno?

Ne treba pretjerivati – četvrtina limuna na litru vode je sasvim dovoljna. Dodajte sok u vodu kad proključa, odmah prije nego ubacite tjesteninu. Ako želite dodatni aromatični efekt, u vodu možete ubaciti i koricu limuna (nešpricanog), piše Index.hr.

(TIP/Foto: Index.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.