Bolji od tiramisua? Recept za prefine kocke s pistacijama i kremastim sirom

Cijeli kolač napravit ćete u svega 20-ak minuta, a najviše vremena provest ćete čekajući da se isti stisne i bude spreman za serviranje.

Tiramisu je prepoznatljiv talijanski desert sastavljen od piškota namočenih u kavu, prekrivenih bogatom kremom na bazi sira mascaropone te ukrašenog kakaom.

Danas vam predlažemo varijaciju tiramisua u kojem glavnu komponentu igraju pistacije i namaz od ovih orašastih plodova.

Cijeli kolač napravit ćete u svega 30-ak minuta, a najviše vremena provest ćete čekajući da se isti stisne i bude spreman za serviranje.

Tiramisu s pistacijama – sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 450 g sira mascarpone
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 200 g kreme od pistacija
  • 150 g bijelog šećera
  • 100 g pistacija
  • 30-ak piškota
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • kakao prah za posipanje

Tiramisu s pistacijama – priprema:

Napravite kremu: pomiješajte mascarpone sir sa šećerom i 150 grama kreme od pistacija. Izmiksajte vrhnje u šlag i ručno umiješajte u dobivenu kremu. Dodajte i polovicu pistacija koje ste prethodno usitnili u prah i sve dobro promiješajte. Stavite u hladnjak da se krema stisne.

Pomiješajte mlijeko i 50 g kreme od pistacija s ekstraktom vanilije. Dobivenu smjesu zagrijte u lončiću na štednjaku. Kada se smjesa zagrije (ali ne i zavrije) umočite u nju piškote – keksi bi nakon umakanja trebali biti mekani, ali ne da se raspadaju.

Poslažite namočene piškote u jednom ravnomjernom sloju na dno pravokutne posude. Preko njih namažite polovicu kreme. Preko kreme ponovo posložite namočene piškote, pa preko njih premažite ostatak kreme.

Na vrh kolača možete dodati kakao u prahu. Stavite kolač u hladnjak i pustite da se stisne u trajanju od otprilike četiri sata, a potom ga narežite i poslužite s ostatkom pistacija, piše punkufer.dnevnik.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)