Jel opet onaj četnik dolazi za predsjednika skupštine...jebemte tuzlo što si dočekala..
Legendarni kolač iz prošlosti koji još uvijek pamtimo – znate li mu ime?

Ovih se dana prisjećamo nekih jela iz prošlosti pa smo u tom duhu odlučili spomenuti i jedan klasik iz devedesetih godina. Očekujemo i barem jedan komentar kako to uopće nije kolač iz prošlosti jer ga još uvijek radite – baš tome se i nadamo. Ovaj je kolač zapravo najprepoznatljiviji u svojem presjeku, koji otkriva sve njegove slojeve. Radi se o dunavskim valovima (na njemačkom Donauwellen) koji i potječe iz Njemačke, ali se odavno udomaćio kod nas.
Naziv je dobio po svojem karakterističnom izgledu – tamni i svijetli biskvit s višnjama tvori valoviti uzorak koji podsjeća na rijeku Dunav. Radi se o kombinaciji dva biskvita biskvita u koja se stavljaju višnje, a završni sloj je čokoladna glazura koja se često oblikovala valovitim uzorkom kako bi dodatno naglasila “valove” na kolaču.
Potrebni sastojci
Za biskvit:
- maslac
- šećer
- jaja
- glatko brašno
- prašak za pecivo
- kakao prah
- mlijeko
- višnje iz kompota
- sok iz kompota za prelijevanje biskvita.
Za kremu:
- mlijeko
- puding od vanilije
- šećer
- maslac.
Za glazuru:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- tamna čokolada
- ulje.
Kako se priprema
Skuhajte kremu uz stalno miješanje pa ju ostavite da se ohladi. Umiješajte sastojke za biskvit pa odvojite polovicu i umiješajte kakao kako bi dobili tamni dio. U lim za pečenje stavite svijetlu smjesu, a tamnu dodajte žlicom kako bi nastao mramorni efekt, a po svemu rasporedite višnje iz kompota i ispecite.
U ohlađenu kremu umiješajte omekšali maslac pa ponovno izmiksajte kako bi bila glatka. Biskvit poškropite sokom iz kompota pa ga premažite kremom i sve poravnajte. Na pari otopite čokoladu pa vilicom napravite valove preko cijelog kolača i prelijte glazurom, piše Index.hr.
Recept sa svim detaljima nalazi se ovdje.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.