Ovi su kolači među najboljima na svijetu, donosimo top 10

TASTE ATLAS objavio je popis 100 najboljih kolača na svijetu (cijeli popis pronađite ovdje). Na listi su se našle i neke hrvatske slastice – rapska torta na 88. mjestu i mađarica na 97. mjestu, a ovi su se kolači našli u top 10.

1. Sernik

Sernik je kolač od sira iz Poljske, a pravi se s jajima, šećerom i twarógom – vrstom skute koja se koristi u slasticama stotinama godina. Vjeruje se da je sernik nastao u 17. stoljeću, kada je kralj Jan III. Sobieski sa sobom donio recept nakon pobjede protiv Turaka u bitci kod Beča.

Danas postoji mnogo varijanti sernika, neki pečeni, neki nepečeni, ali obično se radi na sloju mrvičastog tijesta. Često se u sernik dodaju i grožđice, čokoladni preljev ili voće, a jedna od najpopularnijih varijanti slastice za podlogu ima biskvit, dok je vrh prekriven želeom i voćem.

2. Kladdkaka

Jedan od najpopularnijih švedskih deserata je bogata čokoladna torta poznata kao kladdkaka. Ova klasična švedska torta kombinira jaja, kakao (ili čokoladu), maslac, šećer i brašno u gust i sočan desert. Tijekom pečenja kolač treba uvijek ostati vlažan u sredini, dok je vanjski sloj lagano hrskav.

Budući da je torta nevjerojatno gusta i bogata gorkom čokoladom ili kakaom, obično se posipa delikatnim slojem šećera u prahu i tradicionalno se poslužuje s malo sladoleda ili šlaga sa strane. To je jedan od najomiljenijih švedskih deserata, u kojem se obično uživa tijekom fike, tradicionalne švedske pauze za kavu.

3. Medovik

Medovik je popularna ruska višeslojna medena torta koja se sastoji od kora prožetih medom, obloženih tankim slojevima kreme. Iako postoje brojne varijante kolača, krema se obično priprema sa šlagom ili raznim kombinacijama kondenziranog mlijeka i maslaca.

Vjeruje se da se torta prvi put pojavila 1820-ih i da je u početku bila stvorena za ženu Aleksandra I. od Rusije. Dodavanje kondenziranog mlijeka vjerojatno potječe iz sovjetskog doba, dok moderne varijacije mogu uključivati ​​bobičasto voće ili čak čokoladu.

4. Baskijski cheesecake

Poznata jednostavno kao tarta de queso ili gazta tarta na izvornom baskijskom, ova jednostavna, ali nevjerojatno kremasta varijanta kolača od sira je stari lokalni specijalitet bara La Viña u San Sebastiánu. Recept je jednostavna kombinacija sastojaka za klasični kolač od sira kao što su šećer, vrhnje, jaja i krem ​​sir, ali za razliku od drugih, ova baskijska verzija nema koru.

Umjesto toga, peče se na visokoj temperaturi kako bi izvana ostao čvrst, tamniji i pomalo zagorio, dok sredina ostaje gnjecava. Baskijski kolač od sira iznimno je popularan, a dok je La Viña i dalje njegovo mjesto porijekla, različite varijante danas se mogu pronaći u nekoliko slastičarnica diljem svijeta.

5. Torta Caprese

Torta Caprese je kolač od tamne čokolade koji se pravi bez brašna. Ovaj specijalitet talijanskog otoka Caprija sastoji se od tamne čokolade, jaja, šećera, badema i maslaca. Karakterizira ga gusta čokoladna tekstura i sloj šećera u prahu na vrhu.

Torta je često ukrašena prepolovljenim jagodama ili malinama, dok se restoranske verzije često poslužuju s kuglicom sladoleda od vanilije sa strane. Iako je podrijetlo torte Caprese prilično nejasno, mnogi vjeruju da je izmišljena greškom, kada je kuhar slučajno izostavio brašno iz recepta.

6. Valašský frgál

Također poznat kao vdolek, pecák ili lopaták, Valašský frgál tradicionalan je slatki kolač okruglog oblika s preljevima, koji se proizvodi u regiji Moravska Vlaška u jugoistočnom dijelu Češke Republike. Na površini kolača je crumble koji se može dodatno posuti šećerom, cimetom ili preliti maslacem. Gotovo polovicu gotovog proizvoda čini nadjev, koji može biti od suhih krušaka, pekmeza, voća, skute, maka, oraha, kupusa, korabice ili mrkve.

7. Poljski kolač od jabuka 

Jabłecznik, poznat i kao poljski kolač od jabuka, tradicionalni je desert u Poljskoj. Sastoji se od sloja začinjenog nadjeva od jabuka u sendviču između dva sloja biskvita. Popularnija torta szarlotka je slična ovom kolaču, ali ima prhko tijesto umjesto biskvita.

Jabuke se često pomiješaju s cimetom, šećerom, a ponekad i malo limunovog soka, stvarajući slatkasti i blago trpki okus. Ovaj kolač obično se posipa šećerom u prahu prije posluživanja i pravi se često, posebno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

8. Pão de Ló de Ovar

Pão de Ló de Ovar možda je najpoznatiji portugalski kolač, a datira još iz 18. stoljeća kada su ga u samostanima pravile časne sestre. Ovaj kremasti biskvit tradicionalno se radi od jaja, šećera i brašna, a danas se često može vidjeti na većini sajmova hrane u Portugalu. Kolač je popularan u cijeloj zemlji, a ne samo u općini Ovar, gdje se tradicionalno proizvodi.

9. Marcinek

Podrijetlom iz poljske regije Podlaskie, marcinek je slastica koja se sastoji od slojeva tijesta, obično dvadesetak tankih slojeva, koji su premazani kremom. Slično kao i za prhko tijesto, tijesto za tortu se pravi od kombinacije maslaca, brašna, šećera i jaja, dok krema za premazivanje obično uključuje zaslađeno vrhnje, vrhnje za šlag i arome poput limunove korice, ekstrakta badema ili vanilije.

10. Torta Tenerina

Slastičari iz talijanskog grada Ferrare stvorili su tortu Tenerina početkom 1900-tih u čast Elene Petrovich, kraljice Crne Gore i supruge talijanskog kralja Vittoria Emanuela III. Naziv ovog talijanskog klasika u prijevodu znači nježni kolač, a priprema se od samo pet sastojaka – čokolade, maslaca, jaja, šećera i kukuruznog škroba. Ova tradicionalna poslastica nalazi se u gotovo svakoj slastičarnici u Ferrari, ali je jednako popularna i u cijeloj zemlji.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.