Sramno.
Ručak za pet eura ili manje: Recept za cocu – jednostavni specijalitet koji Španjolci obožavaju
Širom svijeta postoje bezbrojne varijacije na temu pizza, pita i pogača – i dok neki hvale hrskavo tijesto tanko poput papira, drugima je draže zagristi u nešto mekano.
Katalonci se pak kunu u cocu (svaka sličnost sa zabranjenim supstancama je posve slučajna), a kao i brojna druga jela, ovo jelo je nastalo iz siromaštva. Radnici su cocu nosili sa sobom na polja ili na gradilišta, jer je lako mogla izdržati dulje vrijeme bez da se pokvari. Tradicionalni nadjevi uključuju pirjani špinat i pinjole, inćune, artičoke, pečene crvene paprike, kuhana jaja, pisto (španjolsku varijantu ratatouillea) i umak od rajčice.
Coca se priprema i na Mallorci, gdjese nerijetko koristi malo maslaca ili svinjske masti što daje bogatiji okus tijestu, a čest nadjev je tradicionalna kobasica sobrasada. Ta pikantna kobasica koja se maže na kruh specijalitet je s Balearskih otoka, ali jede se po cijeloj Španjolskoj. Sobrasada se radi od usitnjene lokalne paprike i dobro začinjene svinjetine koja se potom suši na vjetru mjesecima. Iako na prvi pogled može djelovati kao obična kobasica, zbog mekane teksture maže se poput rustikalnije paštete.
Coca se također može pripremiti u slanoj ili slatkoj verziji s orašastim plodovima i voćem. Iako se coca obično peče u pećnici, u nekim se regijama često peče na otvorenoj vatri, što daje posebnu aromu dima. Coca je u Španjolskoj popularna kao užina ili jelo za druženja, a svaki kuhar daje osobni pečat ovom jelu.
Coca – sastojci
Tijesto
- 120 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica šećera
- 45 ml vode
- 1 žličica instant kvasca
- 2 žličice maslinovog ulja
Nadjev
- 1 glavica luka
- 2 pečene crvene paprike
- 4 žlice maslinova ulja
- 1 žličica mljevene paprike
Coca – priprema
Dodajte sve sastojke za tijesto u veliku zdjelu i promiješajte. Izvadite tijesto na radnu površinu i dobro ga umijesite dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše suho, dodajte jednu po jednu žlicu vode dok se ne poveže. Vratite tijesto u zdjelu i prekrijte ga kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat vremena.
Luk i paprike narežite na tanke ploške. Luk pržite na ulju povremeno miješajući pa za pet minuta dodajte i papriku pa nastavite pržiti dok se luk ne počne počne karamelizirati. Ostavite sa strane.
Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm i izbockajte ga vilicom. Premažite ga maslinovim uljem, rasporedite nadjev i stavite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Pecite na 220°C oko 10-12 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe, piše punkufer.dnevnik.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.