Marinada koja pileći zabatak pretvara u najsočnije i najfinije meso

Recepti za marinadu se razlikuju, kao i izvori crvene boje. Neki kineski kuhari u marinadu stavljaju kečap, drugi fermentirani tofu, a neki stavljaju i jestivu crvenu boju.

Char siu je popularno kinesko jelo koje obično podrazumijeva mariniranu svinjetinu pečenu na roštilju, a koja se poslužuje s rižom. Prepoznatljiv okus ovoga kantonskog jela daje joj istaknuta crvena boja mariniranog mesa, ali i neodoljivo sočno meso.

Recepti za marinadu se razlikuju, kao i izvori crvene boje. Neki kineski kuhari u marinadu stavljaju kečap, drugi fermentirani tofu, a neki stavljaju i jestivu crvenu boju.

Umjesto svinjetine, u ovom receptu možete se poslužiti i otkoštenim pilećim zabatkom. Da biste postigli maksimalni okus marinirajte meso barem dva sata, a idealno bi bilo preko noći. Ako pri ruci nemate roštilj, meso možete ispeći i u pećnici.

Donosimo vam najlakši recept za chari siu piletinu, a koju možete ispeći u pećnici za svega 20-ak minuta.

Imajte na umu da će vam za marinadu biti potrebni neki tipični azijski začini, kao što je umak od kamenica i začinska mješavina Five Spices. Proizvodi su to koji se mogu pronaći specijaliziranim azijskim trgovinama, ali i trgovinama zdrave hrane.

Char siu piletina – sastojci:

  • 500 g otkoštenih pilećih zabataka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica umaka od kamenica
  • 1 komadić svježeg đumbira veličine oko 2,5 centimetara
  • 1 čajna žličica začinske mješavine Five spices

Char siu piletina – priprema:

Pomiješajte sve sastojke za marinadu u jednoj zdjeli: umak od soje, med, šećer, sitno nasjeckani češnjak, umak od kamenica, naribani đumbir i začinsku mješavinu Five spices. Ako želite da meso bude ekstra crveno, dodajte i koju žlicu kečapa.

Uronite otkoštene pileće zabatke u marinadu – dobro je utrljajte u meso, stavite u hladnjak i marinirajte sve zajedno barem dva sata.

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Mariniranu piletinu stavite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Pecite meso 20-ak minuta, odnosno dok nije termički obrađeno do kraja. Kuhinjskim termometrom provjerite je li pečeno – znat ćete da je gotovo kada temperatura u najdebljem dijelu mesa dosegne 73 Celzijeva stupnja.

Poslužite pečenu piletinu s rižom i salatom po želji.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Piletina marinada char-siu)