Čokoladni puding bez šećera i brašna od kojeg ćete biti siti pola dana

Bilo da izbjegavate šećer i brašno jer želite skinuti kilograme ili vam treba dodatna doza proteina, ovaj je puding idealna poslastica. Zahvaljujući visokom glikemijskom indeksu proći će sati dok ne ogladnite.

Sastojci za puding:

  • 1/2 avokada
  • 1 žlica lješnjaka
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1/2 žličice sezama
  • 1 žličica bučinih sjemenki
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žlice kokosova maslaca
  • 3 žličice kakaa
  • zrela banana
  • 2 žličice meda ili agavina sirupa prema želji
  • tamna čokolada za ukrašavanje

Priprema:

Chia sjemenke natopite u pola šalice tople vode. Prepolovite avokado, izvadite mu košticu i ogulite ga. Pomiješajte lješnjake, sezam, bučine sjemenke i izmiksajte ih u mlincu za kavu ili blenderu. Dodajte im bananu, avokado, omekšali maslac, chia sjemenke s vodom i cimet pa miksajte najmanje minutu kako bi puding bio što kremastiji. Dodajte vode toliko da dobijete željenu gustoću. Ukrasite naribanom čokoladom. Poslužite i uživajte.

Savjet: Lješnjake slobodno zamijenite bademima ili orasima, a možete odabrati i sjemenke prema želji. Ako nemate avokado, nije problem – udvostručite količinu kokosova maslaca.

(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.