Nikad ne dosadi: Recept za jednostavni cheesecake s gustom karamelom

Za sve ljubitelje jednostavnih slastica koje se brzo i lako spremaju, pripremili smo recept koji će vam se sigurno svidjeti. Radi se o vječnom klasiku – cheesecaku, ali u kombinaciji s neodoljivom, domaćom karamelom.

Cheesecake s karamelom – sastojci:

za podlogu:

  • 300 g mljevenih keksa
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice mlijeka
  • 2 žlice meda

za kremu:

  • 500 g svježeg krem sira
  • 250 g sirnog namaza
  • 300 g bijele čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
  • 1 pakiranje želatine u prahu

za karamelu

  • 200 g šećera
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • 120 ml slatkog vrhnja

Cheesecake s karamelom – priprema

Pripremite karamelu. Na laganu vatru u lonac s debelim dno stavite šećer. Kad se sasvim otopio, uklonite s vatre, dodajte maslac i vrhnje pa sve dobro promiješajte dok se ne stvori kompaktna smjesa.

Pripremite podlogu od keksa. Maslac stavite u posudu na vatru i kada se potpuno otopi doavite u hladnjak dok pripremate kremu.

Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru, a bijelu čokoladu iskidajte na manje komade. Čokoladu dodajte vrhnju i neprestano miješajte, sve dok se čokolada ne bude potpuno otopila.

Dok se čokolada topi pripremite želatinu po uputama na vrećici. Kada želatina nabubri, dodajte čokoladi i vrhnju i miješajte dok se želatina potpuno ne otopi. Posudu maknite s vatre dok se želatina topi kako vrhnje ne bi zakuhalo.

U dubokoj posudi umutite krem sir, sirni namaz, ekstrakt vanilije i šećer u prahu. Po želji dodajte više ili manje šećera u prahu. Smjesi od sira dodajte smjesu s čokoladom, vrhnjem i želatinom pa kratko promiješajte mikserom na najmanjoj brzini kako bi se dvije smjese dobro povezale.

Prelijte preko podloge od keksa i ohladite preko noći, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)

    Ostavite komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljena        

    NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.