Samo kondicija. Produžiti trening za 1 sat. Nikakva prića.
Nikad ne dosadi: Recept za jednostavni cheesecake s gustom karamelom
Za sve ljubitelje jednostavnih slastica koje se brzo i lako spremaju, pripremili smo recept koji će vam se sigurno svidjeti. Radi se o vječnom klasiku – cheesecaku, ali u kombinaciji s neodoljivom, domaćom karamelom.
Cheesecake s karamelom – sastojci:
za podlogu:
- 300 g mljevenih keksa
- 150 g maslaca
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice meda
za kremu:
- 500 g svježeg krem sira
- 250 g sirnog namaza
- 300 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 5 žlica šećera u prahu
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1 pakiranje želatine u prahu
za karamelu
- 200 g šećera
- 60 g maslaca sobne temperature
- 120 ml slatkog vrhnja
Cheesecake s karamelom – priprema
Pripremite karamelu. Na laganu vatru u lonac s debelim dno stavite šećer. Kad se sasvim otopio, uklonite s vatre, dodajte maslac i vrhnje pa sve dobro promiješajte dok se ne stvori kompaktna smjesa.
Pripremite podlogu od keksa. Maslac stavite u posudu na vatru i kada se potpuno otopi doavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Vrhnje za šlag stavite na laganu vatru, a bijelu čokoladu iskidajte na manje komade. Čokoladu dodajte vrhnju i neprestano miješajte, sve dok se čokolada ne bude potpuno otopila.
Dok se čokolada topi pripremite želatinu po uputama na vrećici. Kada želatina nabubri, dodajte čokoladi i vrhnju i miješajte dok se želatina potpuno ne otopi. Posudu maknite s vatre dok se želatina topi kako vrhnje ne bi zakuhalo.
U dubokoj posudi umutite krem sir, sirni namaz, ekstrakt vanilije i šećer u prahu. Po želji dodajte više ili manje šećera u prahu. Smjesi od sira dodajte smjesu s čokoladom, vrhnjem i želatinom pa kratko promiješajte mikserom na najmanjoj brzini kako bi se dvije smjese dobro povezale.
Prelijte preko podloge od keksa i ohladite preko noći, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.