Šta ovaj ima sa Bosnom?
Indijsko jelo koje se populariziralo u svijetu, prefino je i brzo za pripremu
Ljubitelji indijske kuhinje znaju da je tikka masala klasik i jedno od najpopularnijih indijskih jela. No, ako baš i niste upoznati s njihovom kuhinjom, ovo je jelo koje ćete sigurno zavoljeti i koje će vas osvojiti na prvu.
Ukratko, radi se o piletini u kremastom umaku, a najčešće se poslužuje uz rižu. Mi ovo jelo jako volimo, a pripremamo ga i usred tjedna kada nemamo previše vremena, ali i vikendom – najčešće subotom. Ovo je jelo definitivno u kategoriji “jela za dušu”, a evo o čemu se zapravo radi.
Kakvo je to zapravo jelo
Jelo je svakako povezano s indijskom kuhinjom, no njegova povijest i porijeklo pomalo su kontroverzni. Karakterizira ga kremasti umak od rajčice i vrhnja, kojemu se dodaju začini poput kumina, korijandera, kurkume, garam masale, đumbira, češnjaka i čilija.
Tikka označava komadiće mesa ili povrća marinirane u jogurtu i začinima, a zatim pečene na tandoori način (u glinenoj peći). Masala znači mješavina začina, a u ovom slučaju odnosi se na kremasti umak s dodatkom vrhnja, kokosovog mlijeka ili jogurta. Umak je kremast i blago pikantan, a okusi su uravnoteženi kako bi jelo bilo pristupačno široj publici (indijska kuhinja poznata je po ljutoj hrani).
Recept koji se prilagođava prema ukusima
Što se tiče porijekla ovog jela, postoji rasprava o tome je li ono nastalo u Indiji ili Velikoj Britaniji. Smatra se da je jelo razvijeno u britanskim restoranima, gdje su kuhari, kako bi zadovoljili lokalne ukuse, prilagodili tradicionalnu indijsku kuhinju dodavanjem kremastog umaka. Neki, pak, vjeruju kako je prvi put kreirano u Glasgowu u Škotskoj.
Obično se servira uz basmati rižu ili naan kako bi se upio bogati umak. Jelo je postalo međunarodni simbol indijske kuhinje i jedno je od najpopularnijih u svijetu. Recepti su često prilagodljivi, tako da možete regulirati razinu začina, vrstu mesa (ili bez mesa) po vlastitom ukusu.
Sastojci za jednostavnu verziju
Evo što će vam sve biti potrebno.
- pileća prsa nasjeckana na kockice
- pasirana rajčica
- vrhnje za kuhanje
- luk
- češnjak
- mrkva
- kuhana basmati riža
- slatka paprika, chilli paprika, sol, papar, šećer, peršin, lovorov list, curry
- mješavina začina
Kako se priprema
Narežite pileća prsa i povrće na manje komadiće, a rižu stavite kuhati. Na tavi prepržite povrće, pa mu dodajte meso. Povremeno dodajte vodu i dinstajte. Dodajte začine prema ukusu, a kad je piletina izdinstana, dodajte pasiranu rajčicu i kratko kuhajte. Potom dodajte i vrhnje za kuhanje pa kratko kuhajte. Servirajte uz kuhanu rižu, piše Index.hr.
Recept s tačnim mjerama nalazi se ovdje.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.