Zlatne kuglice okusa: Kako pripremiti savršeno pržene masline
Pržene masline sve su popularniji gurmanski trend koji osvaja ljubitelje slanih zalogaja diljem svijeta. Ovaj hrskavi i aromatični specijalitet lako se može pripremiti kod kuće, a idealan je za predjelo, grickalicu uz druženja ili kao dodatak bogatim pladnjevima sira i suhomesnatih proizvoda.
Donosimo vam zanimljiv recept:
Sastojci:
200 g zelenih ili crnih maslina bez koštica (po mogućnosti veće masline)
50 g brašna
1 jaje
50 g krušnih mrvica (panirane mrvice)
Prstohvat soli
Prstohvat crnog papra
Prstohvat origana ili sušenog peršuna (po želji)
Ulje za prženje (suncokretovo ili maslinovo ulje)
Postupak:
Priprema maslina:
Masline isperite hladnom vodom i osušite ih papirnatim ubrusom kako bi bile potpuno suhe.
Priprema pohanja:
U jednu posudu stavite brašno.
U drugoj posudi razmutite jaje i dodajte prstohvat soli i papra.
U treću posudu stavite krušne mrvice i dodajte malo origana ili peršuna za aromu.
Pohanje maslina:
Svaku maslinu prvo uvaljajte u brašno, zatim u razmućeno jaje, a potom u krušne mrvice. Pobrinite se da su masline ravnomjerno obložene mrvicama.
Prženje:
U dubokoj tavi ili loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri (oko 180°C). Testirajte temperaturu ulja tako da ubacite malo krušnih mrvica – ako počnu cvrčati, ulje je spremno.
Pržite masline u malim serijama 1–2 minute ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Izvadite ih šupljikavom žlicom i stavite na papirnati ubrus kako bi upio višak ulja.
Serviranje:
Pržene masline poslužite tople, uz umak po želji, poput aioli umaka, začinjenog jogurta ili klasičnog tartara, objavila je N1.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Zašto portali i TV stanice nesmiju objaviti da useljenje u zgradu HEEZ na Stupinama kupci čekaju više od dvije godine.