Imamo par savjeta za najbolji odrezak koji će vam uvijek odlično ispasti
Jedan od najvećih klasika za nedjeljni ručak svakako je zagrebački odrezak, neizostavno jelo svake zagrebačke kuhinje i brojnih restorana. Riječ je o pohanom telećem odresku punjenom šunkom i sirom, koji je nakon pohanja hrskav izvana, a sočan iznutra, upravo zahvaljujući ukusnoj šunki i siru koji se rastapa.
Ovo jelo svoje korijene vuče još iz davne povijesti, a mnoge zemlje imaju neku svoju verziju ovog odreska. Tako je, primjerice, u Srbiji nacionalni specijalitet Karađorđeva šnicla, punjeni lungić koji su svojedobno prvo punili kajmakom, a danas šunkom i sirom, a tu je i Cordon Bleu, za koji Švicarci tvrde da je njihov izum, piše Index.hr.
Kako napraviti najbolji zagrebački?
Za zagrebački odrezak prvo vam trebaju najsočniji dijelovi teletine, no danas se zagrebački može pripremati i od drugog mesa – svinjetine, puretine ili piletine. Ipak, ako želite biti vjerni autentičnom receptu, koristite teletinu, i to što kvalitetnije meso.
Osim mesa, važno je odabrati i svježe i kvalitetne sastojke za punjenje – sir mora biti topljiv (primjerice, gauda ili trapist), a od šunke je najbolje koristiti onu u ovitku ili kuhanu. Paniranje treba biti ravnomjerno, a odrezak dobro pričvršćen čačkalicama, kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.
Potrebni sastojci
Ako za ručak želite pripremati tradicionalan zagrebački odrezak, bit će vam potrebni:
- teleći odresci
- kuhana šunka
- sir
- sol i papar po ukusu
- brašno
- jaja
- krušne mrvice
- ulje za prženje.
Kako se priprema
Odreske je prvo potrebno dobro istući. Uz pomoć glatke strane bata za meso i plastične folije ili vrećice, istucite meso te ga posolite i popaprite po ukusu. Na svaku polovicu odreska stavite krišku kuhane šunke, a na nju krišku sira. Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak te na nju krišku sira.
Odrezak preklopite, a rubove dobro pritisnite prstima i po potrebi pričvrstite čačkalicama. U tri odvojene posude stavite brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Svaki odrezak s obje strane prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u krušne mrvice.
U većoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite odreske sa svake strane po nekoliko minuta ili dok korica ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskava. Pečeno meso izvadite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće. Poslužite s kriškom limuna, rizi-bizijem ili pomfritom i salatom po želji.
Cijeli recept s točnim mjerama za četiri osobe pronađite ovdje.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Služba za inspekcijske pislove prvo treba da kazni gradsku komunalnu službu, koja se, kad su u pitanju rubne mjesne zajednice…