Premijer Nikšić s predstavnicima Bošnjačke zajednice kulture

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić u ponedjeljak je u posjetu primio predsjednika Bošnjačke zajednice kulture prof. dr. Sanjina Kodrića i kompozitora Ammara Jažića, koji su mu uručili autorske primjerke opere „Tvrtko, kralj bosanski“, inspirirane prvim bosanskim kraljem i najznačajnijijim vladarem srednjovjekovne bosanske države.

Opera „Tvrtko, kralj bosanski“ kompozitora Ammara Jažića prva je bosanskohercegovačka kraljevska opera i jedinstveno muzičko djelo svoje vrste u historiji bosanskohercegovačke muzike, a nastala je po romanu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ Jasmina Imamovića i libretu pjesnika Muamera Kodrića, a na inicijativu Bošnjačke zajednice kulture. Visoki pokrovitelji izrade opere su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a generalni pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministar Kenan Magoda.

Svjetska praizvedba opere bit će upriličena u Narodnom pozorištu u Sarajevu 29. novembra 2024. godine povodom Dana državnosti BiH, također pod visokim pokroviteljstvom premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, te generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministra Kenana Magode.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.