Vodič za kupovinu guma: Kako odabrati one najbolje za vaše vozilo

Trajanje gazećeg sloja gume zavisiće od tipa automobila, tipa gume, agresivnosti u vožnji i uslova na putu i vremenskih uslova. Održavanje i odgovorna vožnja mogu maksimalno povećati kilometražu koju dobijete od vaših guma. Mjesečni pregled gazećeg sloja može otkriti kada je vašim gumama potrebna zamjena.

Kada da kupim nove gume?

Najprecizniji pokazatelj kada je vrijeme za kupiti nove gume je stanje dubine profila gume. Dok vrijedi obaveza korištenje zimske opreme, gazni sloj gume ne smije pasti ispod četiri milimetara. U ostatku godine profil gume smije iznositi do 1.6 milimetara, iako proizvođači auto guma preporučuju da se ne spuštate ispod tri milimetra jer je tada puno veća vjerojatnost od akvaplaninga, tj. proklizavanja vozila zbog gubitka kontakta s mokrom podlogom.

Kako očitati bočni zid gume i šta mi to može reći?

Gume imaju puno informacija na boku. Prilikom zamjene vaših, pridržavajte se veličine i brzine originalnih guma vašeg automobila. Ako ste kupili polovni automobil, pogledajte uputstvo za upotrebu jer su možda postavljene nepravilne zamjenske gume.

Veličina

Na gumi iznad 235 je širina poprečnog presjeka u milimetrima; 65 je odnos visine bočne stijenke prema širini (65 posto); R označava radijalnu konstrukciju; a 17 je prečnik felge u inčima.

Indeks opterećenja

Skraćenica za maksimalnu težinu koju svaka guma može bezbedno da nosi kada je pravilno napumpana. Ovo se pretvara u skalu, sa automobilima koji se obično kreću od 75 do 100. 94 ovdje znači 1.477 funti po gumi, tipično za automobilsku gumu srednje veličine.

Ocjena brzine

Ovo je maksimalna brzina gume kada nosi teret definisan indeksom opterećenja. Pneumatici za sve sezone obično su ocijenjeni kao T (118 mph), H (130 mph) ili V (149 mph). Zimske gume mogu imati slovo R (106 mph) ili više.

Odjeća gazišta, vuča i rezultati temperature

Zahtjevne ocjene za sve gume i dodijeljene od strane proizvođača za prenošenje performansi pneumatika za vuču na mokrom, rasipanje topline i habanje gazećeg sloja.

Šifra datuma proizvodnje

Zadnje četiri cifre su sedmica i godina proizvodnje gume. Guma proizvedena 4. sedmice 2024. će glasiti 0424.

    Pronalaženje pravog tipa guma

    Najbolje je biti malo konzervativan kada prelazite s jedne vrste gume na drugu. Ako želite malo više performansi za svoju limuzinu, možda pređite sa Grand Touring pneumatika s kojim je došao na novi set guma za sve sezone. Prelazak na ljetnu gumu ultra visokih performansi vjerovatno bi bio gubitak novca, jer će se vaša limuzina samo tako dobro nositi, bez obzira na vrstu guma na njoj. Proizvođači automobila uglavnom rade dobar posao usklađivanja guma koje ugrađuju u fabrici sa inženjeringom automobila. Ako ste u nedoumici koje gume kupiti, isti tip koji je ugrađen kao originalna oprema na Vaše vozilo je siguran izbor.

    (TIP/Izvor: N1/Foto: Ilustracija)

    Ostavite komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljena        

    NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.